ervaring reizigers

Wij hebben onze reizigers gevraagd om een reactie over hun ervaringen tijdens de rondreis die ze hebben gemaakt door Indonesië. 

Hier enkele reacties:

Beste Robert en Sifa,

Ervaringen van/met onze reizen georganiseerd door Dari-Java in augustus/september.

We gaan proberen onze indrukken van de reis op papier te stellen: “proberen” omdat we ons elke dag weer nieuwe dingen herinneren van een fantastische reis door Java/Bali met onze vriend Yusuf!

We beginnen in 2013, waar we op de Vakantiebeurs de “Oriënt” hoek introkken, omdat we het plan hadden om op enig moment naar Indonesië op vakantie te gaan; hier hebben we voor het eerst kennisgemaakt met Dari-Java.
Ná gestelde vragen en gekregen antwoorden zaten we eigenlijk al direct aan de goede kant van de beslissingslijn; Robert zou ons een globale reisindeling opsturen, waar we naar hartenlust op zouden kunnen “schieten”.
Niet veel later hadden we -na diverse aanpassingen- een kloppend reisschema en konden we beginnen met de voorbereidingen: paspoort, prikkies, nieuwe zonnebril etc.
De administratieve begeleiding was tot op de dag voor het vertrek uitstekend: info over vliegreis, hotels, reis en “chauffeur” (toen wisten we nog niet, wat we nu weten!!) Yusuf.
Enfin, om een heel lang verhaal wat in te korten: onze reis in 2013 naar mijn land van herkomst was ook voor echtgenote en zoon een ERVARING om niet te vergeten!
Ons staat het emotionele afscheid van Indonesië/Bali maar vooral van Yusuf nog heel goed voor ogen.
Ná thuiskomst duurde het enige tijd voor we weer gewend waren aan het leven hier en konden we teren op de herinneringen: uitstekende heen- en terugvlucht met Garuda, goede organisatie m.b.t. reisschema en hotels, maar vooral sobat Yusuf, waar we in korte tijd een goede band mee kregen.
We konden onderling allerhande informatie uitwisselen, reisschema kon -indien aan de orde- ten allen tijde worden aangepast, niets was hem teveel!

Het was dan ook niet vreemd, dat we in 2015 het plan opvatten, om opnieuw naar Java/Bali te reizen, uiteraard met Dari-Java!
Ook nu weer was de administratieve begeleiding 100%: deze keer werd het deels een nostalgische trip (o.m. bezoeken aan erevelden bij Bandung en Semarang, geboorte- en woonplaatsen van ouders en herinneringsstekkies uit de jeugd), maar ook een combinatie van auto- trein- en vliegreis (ook weer tot in de puntjes verzorgd!).
In alle bezochte plaatsen was gezorgd voor goede en vaak heel goede hotels, waarbij eventuele tekortkomingen (3e bed op de kamer af en toe vergeten) door toedoen van met name Yusuf direct werden opgelost. Gezegd moet worden, dat de klantvriendelijkheid en hulpbereidheid in nagenoeg alle hotels meer dan optimaal was!
In ons programma waren diverse excursies ingepland: Taman Safari in Bogor (aanrader!), excursie naar de Ijen (waarschuwing: denk niet, dat je een goede conditie hebt, als je elke dag twee rondjes om de flat loopt; de beklimming van deze vulkaan is een forse klus!), excursie naar Sukamade voor de reuzenschildpadden (accommodatie: basic. Bij aankomst aan het strand blijkt, dat er al 3 dagen geen schildpadden zijn geland; wel kunnen we de volgende morgen baby-schildpadjes op weg helpen richting branding maar hierna zijn de baby-schildpadjes bij het rangerstation “op”. Terugrijdend naar Kalibaru komen we auto’s vol met mensen tegen, die richting schildpadden gaan. Zij weten dan nog niet, wat wij wel weten: tidak ada schildpad!
Kalibaru kennen we van onze trip in 2013 en toen zeiden we al: hier kun je in alle rust oud worden. Geweldig en wat een lieve mensen.
Op Bali hebben we ten volle genoten van het laatste gedeelte van onze reis: een tocht door een vogelparadijs in Permuteran, dolfijnen spotten in Lovina (heerlijk rustige accommodatie met uitstekende verzorging en alweer lieve mensen!) en een rustige reis naar Sanur via enkele bezienswaardigheden.
Het gezegde luidt: aan alle goede dingen komt een eind.
Wel, het einde van deze fantastische reis was in Sanur, waar we 2 dagen tot rust konden komen en in gedachten de gehele reis nog ‘ns de revue lieten passeren.
Uiteraard onvermijdelijk: het afscheid van Yusuf en -naar dan blijkt- ook zijn afscheid van ons!
Moeilijk en emotioneel blijft toch een understatement!
We kunnen alleen Dari-Java nogmaals hartelijk dankzeggen voor de voortreffelijke voorbereiding en uitwerking van onze reiswensen, het organiseren van de kwaliteitshotels, de trein- en vliegreis en natuurlijk de inzet van onze vriend Yusuf.
Ons moet van het hart, dat we gedurende onze reizen door Java/Bali op geen enkel moment onvertogen woorden, vervelende mensen, of conflicterende situaties zijn tegengekomen; het helpt natuurlijk wanneer je “van daar “ bent, maar heel veel mensen in Indonesië zijn vriendelijk, lief en geïnteresseerd, zéker wanneer je niet “de toerist” uithangt, maar je gedraagt als gast in een mooi land
Nogmaals uit naam van ons allen: héél hartelijk dank en (met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) tot ziens!


Marga, Ron en Jeffrey van Dort
(voor nadere informatie omtrent de reis en/of Dari-Java: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Beste Dari-Java,


Wij willen jullie bedanken voor een prachtige vakantie in Indonesië.
Het was in 1 woord geweldig!! uitstekend georganiseerd.


De eerste week Sumatra was al geweldig. Het olifanten wassen, met de banden de rivier af. Een heerlijke lunch bij de waterval, de stop bij de barbecuende Indonesiërs en het proeven v d cassave maar ook het haar wassen door ons gids met aloe-vera, de orang-oetangs, de fietstocht en ... allemaal prachtig. Onroerend de bezoeken aan de moeder van Rudy en het ouderlijk huis van onze chauffeur Sies. De mooie cottages.

De begeleiding van Rudy was uitstekend en Sies een prima chauffeur.


Wij waren bang dat de eerste week meteen het hoogtepunt was. Maar ook Java was geweldig.
De mooie tempels, de vulkaan Bromo, maar ook de Mearapi en de prachtige 2e fietstocht langs de rivier en de bergen en met onze deelname aan de ceremonie voor Thanks giving day.
Ook de 2 e week was geweldig mede door onze gids Yuzuf!


Daarna naar Bali. Ook het verblijf op Bali was mooi. Maar persoonlijk een minder hoogte punt maar dat kwam mede door de geweldige indrukken op de eerste 2 eilanden. Lovina en Ubud waren mooi maar de activiteiten en de hotels waren minder dan de geweldige activiteiten op de eerste 2 eilanden.


Gili was een hele mooie ervaring. Prachtige cottage, lekker ontbijt, mooie snorkel tocht en uiteraard prachtige stranden. Heerlijk om op adem te komen na deze prachtige weken.


Wij kijken terug op onze mooiste vakantie tot op heden. Mede door jullie tot stand gekomen. Uitstekend georganiseerd, hele goede gidsen en chauffeurs.

DANK!!
Groet,
Mede namens Gerrit, Wilma en Geja,


Ab Lindenschot

Familie Anschutz, Rondreis Sumatra, Java en Bali 2017.


Toen we op Sumatra aankwamen, zijn we bij het vliegveld opgehaald door gids Adam en onze chauffeur. Gedurende 6 dagen hebben zij ons vol trots veel van het eiland laten zien. We moesten wel wennen aan de rijstijl van de chauffeur, vooral met inhalen, maar we zijn uiteindelijk overal goed aangekomen.
Adam vertelde ook veel over de plekken waar we naar toe gingen of onderweg langs kwamen. Hij deed ook heel erg zijn best om locale eettentjes te zoeken, waar we veilig en lekker konden eten. Het leukste was toch wel de jungletocht in Bukit Lawang, waar we ’s morgens om half 7 met een gids de jungle ingingen en orang utangs en gibbons banaantjes hebben gevoerd!


Op Java was Gatot onze chauffeur en gids. In het begin was hij wat bescheiden, maar toen we elkaar wat leerden kennen, was het heel gezellig en hebben we veel gelachen. Hij is een heel goede chauffeur! Hij heeft ons heel veel laten zien en veel verteld over Java.
De eerste dag was er een klein misverstand over de VOC-tour, maar dat werd meteen prima opgelost. Daarna zijn we naar Bogor (Botanische Tuinen, prachtig!) en Bandung gegaan. In Bandung hebben we een fietstocht gemaakt. ’s Middags zijn we naar het Pandu-kerkhof geweest, waar mijn opa begraven ligt. Gatot heeft hier met veel moeite gedaan om het de locals het graf te zoeken, maar helaas, het was er niet meer.
Vanuit Bandung zijn we met de trein naar Yogyakarta gegaan en vandaar naar een hotel bij de Borobudur. Na een fantastische zonsopgang, bekeken vanaf de Borobudur, hebben we een fietstocht over het platteland gemaakt langs traditionele dorpjes en een thuis-tofufabriekje. Een aanrader! In Yogya heeft Gatot ons ook weer vanalles laten zien.
De laatste stad op Java was Surabaya, de geboorteplaats van mijn vader. We mochten in zijn huis kijken en hebben de school en de Heilig Hartkerk bezocht. Fantastisch!
De tijd op Java was uitstekend, mede dankzij de goede zorgen van Gatot! Een extra compliment voor hem! (We vonden het wel vreemd dat hij altijd in de auto moest slapen, terwijl de gids en chauffeur op Sumatra wel in het hotel sliepen. )


Als afsluiter zijn we naar Bali geweest. Eerst 3 dagen in Lovina, hotel Pantai Mas. Een paar heerlijk rustige dagen, alleen het ontbijt was slecht. We konden alleen pancakes krijgen, de rest alleen tegen betaling. Maar in Lovina hebben we lekker gegeten. Toen we terug gingen naar Sanur hadden we de hele dag een auto met chauffeur. Hij heeft ons die dag van alles laten zien. Na nog een paar dagen Sanur zat de vakantie er helaas op.

Wat ik ook wil vermelden is dat ik het prettig vond dat Febry Nahl, van het kantoor in Bandung, contact opnam toen we naar Java kwamen en dat ze ook aangaf dat we haar ook altijd konden appen, terwijl we op Bali zaten. 


Bedankt voor de organisatie van onze reis.


Groet Patricia

Familie Splunter heeft met Dari-Java een mooie reis gemaakt over Sumatra, Java en Bali. Na hun rondreis werden we bij familie Splunter uitgenodigd om nog even over de reis na te praten. Hierbij gaf Familie Splunter aan zeer tevreden te zijn over de organisatie en de reis door Dari-Java! Hieronder enkele foto's van hun reis;

Review rondreis Java Bali - Familie Gaasbeek


Hallo Robert en Sifa,


Wij zijn inmiddels een paar dagen thuis. We hebben een hele fantastische reis met jullie organisatie mogen maken. Het was uitermate goed georganiseerd, met een hele fijne, professionele en zeer vriendelijk, goed Engels sprekende gids. Ik zal in de bijlage de review toesturen.
Verder willen wij jullie heel erg bedanken, alle drie, Ton, Lieke en mijzelf voor de goede organisatie, het prettige overleg vooraf en de suggesties die we van jullie kregen voor de reis.
Het klopte allemaal precies en voldeed veel meer aan onze verwachtingen dan we vooraf hadden gedacht.


Wij zullen jullie organisatie bij anderen aanbevelen.
Wij willen nog een financiële bijdrage overmaken aan het schooltje in Bandung, kan je nog even het gironummer aan ons doorgeven. Wij begrepen van een leerkracht dat het niet handig was om ter plekke geld te geven. Dat hebben wij dus ook maar niet gedaan. Ik neem aan dat we te horen krijgen waaraan het geld wordt besteedt.
Gatot sturen wij ook een review, dit vond hij heel belangrijk.
Nogmaals heel erg bedankt!!


Met vriendelijke groeten,
Familie Gaasbeek


Vragenlijst;
1. Naam: Helène Gaasbeek/ Ton de Jager/ Lieke de Jager
2. Land van herkomst: Nederland
3. Naam chauffeur: Gatot
4. Gesproken taal met chauffeur: Engels
5. Is de reis uitgevoerd volgens offerte en programma Dari Java?
Ja, dat is het zeker. Alles klopte precies, wij zijn niet voor verassingen komen te staan.
6. Waren de hotels overeenkomstig offerte en programma Dari Java?
Ja, de hotels waren conform het afgesproken programma.
7. Heeft uw chauffeur de reis naar tevredenheid uitgevoerd?
Veel meer dan dat!!!! Gatot was een hele fijne en goede chauffeur!!! Hij stelde zich in het begin bescheiden op door te zeggen dat hij een klein beetje Engels sprak, maar het tegendeel was waar, hij sprak zeer goed Engels en dit was voor ons een zeer grote meerwaarde van de reis, omdat hij ons heel veel heeft verteld over de ins en outs van Indonesië.
Hij liet ons allerlei extra dingen zien, hij wist veel over het land en hij is heel vriendelijk in omgang. Hij wist op de juiste momenten afstand te nemen en ons onze gang te laten gaan. Hij heeft onze dochter heel goed geholpen toen zij ziek was, en stond ons bij toen wij naar de dokter gingen met haar. Hij kon goed als tolk optreden, dat was heel fijn.
Verder had hij een gezonde dosis humor, we hebben veel gelachen in de auto. Het klikte dus enorm.
Gatot is een zeer goede chauffeur, heeft erg goed gereden in het drukke verkeer.
Kortom een aanwinst voor jullie organisatie!! Koesteren zou ik zeggen!!
8. Waren de hotelovernachtingen naar uw tevredenheid?
Over het algemeen wel.
Het Rumah Dharma Hotel bij de Borobudur was een prachtige plek, het enige wat ons bevreemde was dat er geen slaapplek voor de chauffeur was geregeld, en dat hij dus in de auto moest gaan slapen, dit zou toch overal ook voor hem goed moeten zijn mede omdat hij natuurlijk ook goed uitgerust moet zijn voor de reis. Dit is ook in jullie belang!
Het Puri Bunga hotel in Ubud vonden wij wat ver van het centrum, het lag wel op een mooie plek, met een prachtige tuin en uitzicht over het dal. Maar het was verder een sfeerloos hotel en toen we kwamen hadden ze geen rekening gehouden met een derde persoon en moest ter plekke een bed extra geregeld worden.
Ook het Sativa hotel in Sanur had vergeten een bed erbij te zetten, verder prima en fijn hotel.
9. Welk hotel was het meest naar uw tevredenheid?
Dat was geen moeilijke keus voor ons, dat was Pantai Mas in Lovina Bali. Daar werden we zeer vriendelijk ontvangen en het spirituele karakter van het hotel sprak ons al direct aan. Het was een zeer aangenaam verblijf en we waren ook heel blij hier wat extra dagen te kunnen zijn. Het eten was hier voortreffelijk, ook zeer leuk om met elkaar aan een grote tafel te eten, zodat je ook direct leuke contacten kreeg met de andere gasten.
Maar ook bij de andere hotels werden we zeer vriendelijk ontvangen.
En ook een hele bijzondere ervaring was het verblijf bij Tante Jeti. Tante Jeti en haar familie hebben heel lekker voor ons gekookt en het was leuk om te overnachten in dit guesthouse midden in de kampong. We hebben ook het schooltje bezocht en dat was ook een zeer bijzondere ervaring. We zullen ook een financiële bijdrage gaan overmaken. Dit gaan we doen via jullie organisatie. Misschien kunnen jullie nog even het rekeningnummer aan ons doorgeven?
10. Welke toeristische bezienswaardigheid heeft de meeste indruk gemaakt?
Dat waren er meerderen. De Bromo vulkaan vonden wij heel erg indrukwekkend. Maar ook het bezoek aan het schooltje in Bandung was vooral speciaal. En de Borobudur was ook erg mooi. Verder vonden wij Jogjakarta een plezierige stad en nogmaals het verblijf en de rust in Pantai Mas Lovina.
De treinreizen waren een welkome onderbreking van de autoritten, vooral ook omdat de eerste stukken met de auto van Jakarta naar Bogor en Bandung heel erg druk verkeer hadden. Mooi die treinreizen door de Sawa’s!!!
11. Van welke maaltijd heeft u het meest genoten?
Eigenlijk vonden wij het eten overal erg goed en lekker. Bij Tante Jeti hebben we heel lekker gegeten en Rumah Dharma hotel had ook zeer goed eten en zeer sfeervol hebben we daar gezeten.
12. Heeft u nog suggesties of opmerkingen die u aan ons wilt vermelden?
Een ander hotel in Ubud wat meer in het centrum zodat je daarheen kan lopen.
En wat eerder al vermeld is goede slaapplekken voor de chauffeur.
Verder zou ik niet teveel sleutelen aan het programma. Wij zijn zeker niet voor de laatste keer hier geweest.
Veel waardering nogmaals voor de chauffeur Gatot!!
Hartelijk dank nogmaals!!


Ton, Helène en Lieke

Ervaringen Familie Tolk - Java en Bali - juli 2015;

Waarom dari java;
Klein bureau, sympathieke mensen, goede adviezen, roots in Indonesie, goede prijs.

Hoe heeft u ons gevonden? (internet, familie, vrienden etc...) 
Via zoeken op internet, maar pas heel laat nadat ik al vele andere bureau's had gevonden en ook al bijna een reis had geboekt. Vindbaarheid is (of was een jaar geleden) dus slecht. Echt een punt ter verbetering.

Welke eilanden heeft u bezocht, welke vond u het meest interessant? 
Java en Bali. Java, want veel authentieker, minder massa toerisme.

Chauffeur. Kunt u aangeven wie uw chauffeur/gids is geweest en wat uw bevindingen over hem/haar? 
Didi de eerste paar dagen, daarna Dadun. We hebben goede dagen met Didi gehad. Vertelde veel, liet ons veel dingen zien. Kortom uitstekende reisbegeleider. Met Dadun was helemaal geweldig. Doordat hij nederlands speekt was het met Dadun nog beter mogelijk om gesprekken te voeren. Dadun heel veel laten zien, ook veel in contact gebracht met locale mensen. Kortom geweldig. Wij hebben Dadun echt als reisgenoot ervaren. Dadun at ook bijna altijd met ons mee. Wij hebben met regelmaat andere Nederlanders gesproken die met andere organisaties reisden die klaagden over hun chauffeur, dat die maar heel engels spraken en dat je eigenlijk alleen maar aan kon geven waar je naar toe wou. Dat was met Didi en zeker Dadun heel anders.

Transport/vervoer. Wat zijn uw bevindingen over het transportmiddel (minibus, trein, vliegtuig) waar u mee hebt gereisd? 
Vliegreis was prima, op de heenweg hadden de koffers de aansluiting in Kuala Lumpur niet gehaald, moesten we een tijd op wachten. Maar ja, dat soort dingen gebeuren. Eerste busje was wat minder (met Didi), tweede busje was uitstekend. De trein was ook prima.

Programma. Wat waren uw bevindingen over het programma? 
Een heel goed programma. Uitbreiding naar Sukamade op aangeven van Dadun was erg mooi, een van de hoogtepunten van de reis. Achteraf gezien hadden we iets korter in Sanur kunnen zitten. Was ons net iets te toeristisch. We hadden zelf aangegeven wat extra rust in het programma te willen. Dit was eigenlijk niet nodig. We hebben het reizen als plezierig ervaren, veel gezien onderweg, veel gesproken over Indonesie en de verschillen met Nederland met Dadun. Kortom een fantastische reis die ons altijd zal bij blijven.

Hotels. Kunt u uw mening geven over de hotels waar u overnacht hebt? Wat was het beste/slechtste hotel 
Over het algemeen waren de hotels prima. Leuke variatie ook. Duta Garden in Jogja vonden we erg mooi. Kampung Sumbur Alam was heel bijzonder omdat we zo'n beetje de enige buitenlanders waren. Pantai Mas was qua sfeer heel bijzonder. Hoogtepunt was toch wel het verblijf bij tante Yeti. Heel bijzonder om midden in een gewone wijk van Bandung te zijn en tante Yeti en haar familie waren bijzonder gastvrij. Het minste was Rumah Senang; niet zozeer het guesthouse als wel de eigenaren. Naar ons waren zij bijzonder vriendelijk, maar ze gedroegen zich ronduit koloniaal tegenover Dadun.  Later op Bali hoorden we dat andere chauffeurs dat ook hebben ervaren. Daarnaast zijn de eigenaren erg van de regels, dat past wat minder bij ons.

Algemeen rondreis. Heeft u nog op -of aanmerkingen over de rondreis en zijn er bepaalde zaken die beter konden of waar wij in de toekomst rekening mee moeten houden? 
De start had beter gekund, met de niet afgesproken chauffeur. Gelukkig was het wel een goede chauffeur. Verder ligt de kracht van Dari Java denk ik met name in de kwaliteit van de chauffeurs (tenminste de twee die wij hebben ervaren). Zorg vooral dat dat je kracht blijft. Wij hadden echt een veel betere reis dan veel anderen die wij onderweg hebben ontmoet.  Vindbaarheid op internet (tenminste zoals het vorig jaar was) is echt een aandachtspunt. Als ik geen twijfels had gekregen bij het andere bureau en vervolgens was gaan zoeken om dingen zelf te gaan organiseren had ik jullie nooit gevonden.

Bart Heuts - 3 personen - September 2015
Sumatra, Java, Sulawesi, Flores en Lombok.

Waarom Dari-Java;
We hebben je gezien op de vakantiebeurs. We hebben samen de mogelijkheden besproken. De reis was gemakkelijk aan te passen aan onze vele wensen. En we hadden ook een persoonlijke klik met deze organisatie.

Hoe heeft u ons gevonden? (internet, familie, vrienden etc...) 
Vakantiebeurs 2015 in Utrecht.

Welke eilanden heeft u bezocht, welke vond u het meest interessant? 
Sumatra 
Java 
Sulawesi 
Flores 
Lombok

We vonden alle eilanden zeer interessant; ieder had zijn eigen charme. Qua cultuur sprak ons Sulawesi het meest aan. De natuur op Flores was het meest ongerept, waar we ook erg van genoten hebben.

Chauffeur. Kunt u aangeven wie uw chauffeur/gids is geweest en wat uw bevindingen over hem/haar? 
Over het algemeen zouden we achteraf graag beter bevraagd worden wat ons echte reisdoel is. Bijvoorbeeld of we enkel toeristische trekpleisters willen bezoeken of ook kennis willen maken met de lokale gebruiken/tradities/gewoonten van de Indonesiërs. We hadden bijvoorbeeld graag vaker lokaal gegeten, maar hier werd door sommige gidsen niet echt op ingegaan. We werden toen toch vaak bij de grote toeristische eetgelegenheden geplaatst.|

Sumatra: Chauffeur Duha Gids Hotman 
Duha had een prettige rijstijl. Hij probeerde, ondanks dat hij niet goed Engels sprak, wel contact met ons te maken. Dit waarderen we erg. Hotman is een goed verstaanbare, Nederlandstalige gids. Hij had ontzettend veel kennis. Op vrijwel al onze vragen over Indonesië kon hij antwoord geven. In al zijn goedheid / bezorgdheid kon hij soms een beetje claimend over komen. Hij vroeg vaak óf en waar we gegeten hadden, wat op ons over kwam als een controlerende houding. Dit hebben wij als minder prettig ervaren.

Java: Taruno (chauffeur en gids) 
Taruno reed naar ons idee vrij gespannen. Heel voorzichtig, waardoor hij volgens ons minder concentratie had om ons tussendoor van informatie te voorzien. De informatie die hij wel gaf, was duidelijk. Zijn Engels was prima. Door ons reisprogramma was hij meer een chauffeur voor ons dan een gids. Activiteiten die we gedaan hebben, werden vaak begeleid door een lokale gids. Taruno stond altijd open voor wensen van ons en hij zorgde dat hij ruim op tijd op de stations stond waar wij met de trein aan zouden komen.

Sulawesi: Chauffeur Toni Gids Gersom 
Toni heeft een prettige rijstijl. Hij kon goed Engels en had goede humor. Hij is een betrokken chauffeur. Ook stond hij op een gepaste manier open voor contact buiten zijn 'werktijd' om. Gersom hebben we als een ietwat geniepige gids ervaren. Hij probeerde ons op de eerste dag van de reis met hem financieel af te zetten. We gingen de haven van Makassar bezoeken en hij probeerde ons het ticket van het parkeren te laten betalen, terwijl alle parkeerkosten inbegrepen waren. Wij waren hiervan zelf op de hoogte en hebben hem om opheldering gevraagd, waarna hij razendsnel de vergoeding van het parkeren exact uit zijn broekzak haalde. Hierdoor werd ons vertrouwen beschadigd. Ook werden we deze dag bij een groot restaurant afgezet om te lunchen met de informatie dat er geen ander restaurant meer zou komen. We hadden duidelijk aangegeven dat we lokale restaurantjes aan wilden doen, maar hier gaf hij geen gehoor aan. Ook bleek later, toen we de reis vervolgden, dat er nog vele kleine lokale restaurantjes op onze route lagen. Ook hebben we gehoord van een andere lokale, betrouwbare gids dat de verhalen rondom de tradities in Tana Toraja die Gersom vertelde, niet helemaal kloppen. Deze gids was zelf nog woonachtig in Tana Toraja en heeft ons exact de tradities en gewoonten van het volk uitgelegd. Tot slot willen we nog aanstippen dat Gersom onze chauffeur Toni lichtelijk kleineerde. Als wij bijvoorbeeld expliciet aan Toni vragen stelde, gaf Gersom meteen antwoord.

Flores: Chauffeur Lexi Gids Agus. 
Lexi is een fijne chauffeur. Spontaan en behulpzaam. Ondanks dat zijn Engels niet heel goed was, probeerde hij wel contact met ons te leggen. Er was een zichtbaar goede klik tussen Lexi en Agus. Ze hadden een hele vriendelijke houding naar elkaar. Agus was qua informatie goed onderlegd. Hij kon antwoord geven op onze vragen en had een leuk gevoel voor humor. Ook probeerde hij zoveel mogelijk aan te sluiten op onze wensen. We waarderen het heel erg dat Agus bij de Kelimutu vulkaan met ons de hele tocht naar het hoge uitzichtpunt heeft begeleid.

Lombok op eigen gelegenheid.

Transport/vervoer. Wat zijn uw bevindingen over het transportmiddel (minibus, trein, vliegtuig) waar u mee hebt gereisd? 
Vluchten met Garuda waren fantastisch. Service was prima, evenals de vliegtuigen zelf. 
Lion/Wings Air, de vlucht naar Flores, was hiermee niet te vergelijken. We hadden een propellor vliegtuig en een tamelijk straffe wind, waardoor de vlucht wat onrustig was. Maar alles is prima verlopen.  De terugvlucht van Lombok naar Jakarta is tijdens de voorbereidingen ruim vervroegd. Hierdoor verloren we een hele dag op Lombok. We hadden het prettig ervaren als, voordat de wijzigingen door Dari Java waren doorgevoerd, van alle mogelijkheden (keuze tussen Lion Air en Garuda met verschil in vliegtijden+kosten) op de hoogte waren gesteld en hierin een betere keuze konden maken. Nu werd de keuze door Dari Java gemaakt ipv door ons. De auto's die we hebben gehad waren in zeer goede staat, enkele zelfs gloednieuw.  De trein die we in Java hadden was prima. De zitplaatsen waren tijdig geregeld en de service in de trein was goed.

Programma. Wat waren uw bevindingen over het programma? 
Het was een vol programma, maar het paste goed bij onze reisstijl. Het was precies naar wens. Ook op het moment zelf was het nog mogelijk om activiteiten eruit te halen of juist toe te voegen. Voor de gidsen en chauffeurs was dit geen enkel probleem. Ook was het programma zeer gevarieerd en hebben we het gevoel dat we van de bezochte eilanden de hoogtepunten hebben bezocht.

Hotels. Kunt u uw mening geven over de hotels waar u overnacht hebt? Wat was het beste/slechtste hotel.
We hebben in gevarieerde hotels geslapen. De service was over het algemeen goed. Ligging ook prima, vaak op logische doorreis. We hadden ook vaak de betere kamers van een hotel. Vaak met zeezicht, terwijl er ook mindere kamers beschikbaar waren. Dit hebben we als zeer prettig ervaren.  Het slechte hotel vonden we het hotel in Ende (Grand Wisata). De kamers waren vies, er stond vaak vieze vaat op de gang. Ook werd er hevig verbouwd, waardoor er flink geluidsoverlast was. Het hotelpersoneel was alles behalve vriendelijk. Bij vertrek kregen we te maken met een zeer slecht sprekende receptionist, die ons een rekening gaf van een andere kamer. Door zijn slechte communicatie hadden we alle moeite om deze rekening te weigeren. Ook was er geen taxi geregeld naar het vliegveld, terwijl we dit duidelijk hadden afgesproken de dag van tevoren. Dus het uitchecken om 6uur in de ochtend verliep erg moeizaam, waardoor we pas om 6.20 vertrokken naar het vliegveld. Alles bij elkaar raden we aan dit hotel niet meer op te nemen in je reisprogramma. Ook het hotel Mega Inn op Sumatra was onder de maat. Wij hebben relatief geluk gehad met de kamers, maar er liepen ratten bij de buren over de klamboe en op onze kamer hebben ze aan ons eten geknabbeld. Eveneens als Grand Wisata niet aan te raden.  Bij hotel Misiliana in Tana Toraja lagen we op zondagmiddag aan het zwembad. Op deze dag kwamen klaarblijkelijk een heleboel lokale mensen zwemmen (ca. 100 personen). Omdat wij één van de weinige blanke bezoekers waren, werden we ongevraagd gefotografeerd en uitgelachen door de lokale bevolking. Dit hebben wij als zeer storend ervaren. Het was prettig geweest als wij vooraf op de hoogte waren geweest dat het zwembad op zondag door lokale mensen gebruikt wordt, dan hadden we onze dagplanningen aangepast. Het geeft niet zo het vakantiegevoel waar we op dat moment behoefte aan hadden. Het beste hotel is lastig uit te kiezen. De accomodaties waren zeer divers, maar allen op hun eigen manier goed.

Algemeen rondreis. Heeft u nog op -of aanmerkingen over de rondreis en zijn er bepaalde zaken die beter konden of waar wij in de toekomst rekening mee moeten houden?
In Tana Toraja hebben we Otto Mi'ting ontmoet. Hij is een lokale gids, die ontzettend veel kennis heeft van de gebruiken en rituelen in Sulawesi. Tevens spreekt hij uitmuntend Engels. Wij hadden een goede klik met hem door zijn kennis, interesse, openheid, warmte en hij had een uitnodigende houding. Dit mondde uit in een avondje bij hem thuis. Absoluut de moeite waard om hem als gids te benaderen voor toekomstige reizen. Wij zullen je via what's app zijn visitekaartje doorsturen.

Op Lombok hebben wij drie jaar geleden kennis gemaakt met Jejay. Dit een vlotte jongen, die goed Engels spreekt. Hij is zowel chauffeur als gids en heeft ons de beste plekken van het eiland laten zien. Ook plekken waar andere toeristen niet vaak komen. Jejay is erg flexibel en springt op onze wensen in. Ook dit jaar hebben we van zijn kennis en vaardigheden gebruik gemaakt. Net als Otto willen we hem aandragen om contact mee op te nemen voor volgende reizen. Contactgegevens van Jejay zullen we later persoonlijk toezenden.

We zijn erg blij met het verloop van de voorbereidingen en de reis zelf. Dari Java heeft aan al onze persoonlijke wensen kunnen voldoen. Het bleek telkens mogelijk om in de conceptversies van de reizen aanpassingen te doen, niets leek te veel gevraagd. Tussen Dari Java en ons was een goed contact. Robert was vaak snel bereikbaar via Skype of What's App. 

Ook de uitvoering in Indonesië was top. Op elk eiland werden we op het vliegveld opgehaald en verliep alles op rolletjes. Hartelijk dank voor de organisatie van onze reis.

Mochten er nog vragen zijn, zijn wij bereid deze te beantwoorden. Dus neem nog gerust contact met ons op als je wilt.

Met vriendelijke groet, 

Bart Heuts 
Linda Hoezen 
José Karis

Familie Schoenmakers - Sulawesi 2015

Waarom Dari-Java; 
Dari Java heeft op ons verzoek een gevarieerde reis samengesteld, gebruikmakend van goede gidsen die met trots (in de Nederlandse taal) vertelden over hun (ei)land en hun plaatselijke cultuur.

Hoe heeft u ons gevonden? (internet, familie, vrienden etc...) 
Aangeraden via een collega die ook een reis liet samenstellen.

Welke eilanden heeft u bezocht, welke vond u het meest interessant? 
Met Dari-Java hebben we een rondreis van 12 dagen gedaan over Sulawesi. Hoogtepunten waren het duik- en snorkeleiland Bunaken, voor de kust van Manado. We konden ook een begrafenis ceremonie bijwonen in Toraja land en diverse gespecialiseerde markten, buffels, varkens, vis. Het meest bijzondere zijn de vriendelijke mensen die we overal ontmoeten. We waren bij vele mensen welkom in hun huis, trots om dat te laten zien aan de gasten.

Chauffeur. Kun u aangeven wie uw chauffeur/gids is geweest en wat uw bevindingen over hem/haar? 
In noorden was de gids Roy en de chauffeur Sandy (zijn zoon). Roy deelde graag allerlei weetjes over de streek en bracht ons via mooie kleine wegen net buiten de grote gebaande paden. In zuiden was de Gids Ari en de chauffeur Sam. Sam is een chauffeur die zeer relaxed en snel door het verkeer kan bewegen. geen moment van schrik of onoplettendheid. Ari deelde graag informatie over de samenleving, hoe het klasse systeem werkt, alle ins en outs van de Toraja en hun rituelen, en liet ons vaak kennis maken met lokale mensen om te laten zien hoe zij leefden en wat ze zelf maakten of verbouwden. Allemaal zeer bijzonder

Transport/vervoer. Wat zijn uw bevindingen over het transportmiddel (minibus, trein, vliegtuig) waar u mee hebt gereisd? 
Ruime auto, zowel in noorden als zuiden van Sulawesi. Prima voor ons twee. De vliegtuigen voor nationale vluchten, zijn wat klein voor lange Europeanen (ik ben 2 mtr), we konden altijd wel wat meer ruimte organiseren.

Programma. Wat waren uw bevindingen over het programma? 
Programma, super geregeld. we hebben alle highlights gezien van Sulawesi, in een ontspannend tempo. Alle afspraken vooraf doorgekregen werden uitmuntend uitgevoerd. Overal werden we opgevangen en verder begeleid naar resorts, hotels, vliegvelden, etc.

Hotels. Kunt u uw mening geven over de hotels waar u overnacht hebt? Wat was het beste/slechtste hotel;
We hebben slechts in 1 hotel overnacht en verder allemaal in resorts, dus met "eigen huisje"en terrasje.Dat was echt leuk, dus mogelijkheid om even buiten te zijn, zonder meteen op een officieel terras te zitten. vaak even voor het slapengaan en 's ochtends. Beste verblijf was resort in Makassar, met ons terras aan zee met uitzicht strak op westen, dus ondergaande zon. leukste verblijf was in resort Cecko Senang op Bunaken, relaxed en eenvoudig.

Algemeen rondreis. Heeft u nog op -of aanmerkingen over de rondreis en zijn er bepaalde zaken die beter konden of waar wij in de toekomst rekening mee moeten houden?
Ik hoop dat u de manier van rondreizen niet echt veranderd, goede gidsen, uitgebalanceerde rondreis, geweldige resort om te overnachten . Blijf zo doen!

Fam Haenen - Sumatra, Java en Bali

Waarom Dari-Java;
Kleinschaligheid en specialisatie in verre reizen.

Hoe heeft u ons gevonden? (internet, familie, vrienden etc...)
Via internet.

Welke eilanden heeft u bezocht, welke vond u het meest interessant? 
Sumatra; zonde van de vele palmplantages en het verdwijnen van de jungle. Maar evengoed prachtig. Java; authentiek, geweldige bevolking, mooie natuur. Bali;ook mooi maar wij vonden Ubud erg druk.

Chauffeur. Kun u aangeven wie uw chauffeur/gids is geweest en wat uw bevindingen over hem/haar? Op Sumatra hadden we Naher, geweldige man met 70 jaar ervaring. Op Java hadden we Dadun, deze man is een goede chauffeur en gids, vriendelijk, netjes, niet opdringerig, vertelde veel,zorgde goed voor ons!

Transport/vervoer. Wat zijn uw bevindingen over het transportmiddel (minibus, trein, vliegtuig) waar u mee hebt gereisd? 
De auto waarmee we op Sumatra reisde ging kapot,de zitting ging stuk, maar dit werd ter plekke snel in elkaar gelast waardoor we meteen weer verder konden reizen.

Programma. Wat waren uw bevindingen over het programma? 
Het programma hadden we grotendeels zelf in elkaar gezet met hulp van Dari Java en dat was perfect. We hadden genoeg tijd om te rusten.

Hotels. Kunt u uw mening geven over de hotels waar u overnacht hebt? Wat was het beste/slechtste hotel;
Deli River: geweldig mooi hotel, prachtige ligging. 
Mega Inn: ik had verwacht dat het basic was en dat was het ook, het mocht iets vriendelijker zijn. De omgeving was geweldig. 
Bukit Lawang cottages; mooi, netjes, prachtige ligging. 
Santika Surabaya: tja, 10 hoog achter. Modern, netjes maar niet mijn ding. 
Lava View:super locatie, netjes doch eenvoudig maar goed. 
Rumah Senang; Top 
Rumah Kita: paradijs op aarde, hangt een gezellige sfeer, de meiden zijn erg leuk en we waren het er na 4 dagen nog niet moe, we willen terug. 
Peneeda View: is goed! heerlijk aan het strand met een mooie tuin.

Algemeen rondreis. Heeft u nog op -of aanmerkingen over de rondreis en zijn er bepaalde zaken die beter konden of waar wij in de toekomst rekening mee moeten houden? 
Deze reis is zeer goed verlopen en we kunnen terug kijken op een mooie tijd die we samen met onze kinderen hebben mogen beleven. De communicatie die via mail en internet verliep was perfect. We kregen meteen antwoord op onze vragen en alles was goed geregeld.

Onze reis naar Sumatra, Java en Bali was prachtig.
De reisleiding was enthousiast, geïnteresseerd,vriendelijk en sprak bovendien Nederlands!
De accommodaties waren van basic tot goed.
De afspraken die gemaakt werden zijn nagekomen b.v het ophalen/wegbrengen naar de vliegvelden.
Dank je wel Dari Java voor deze super goed georganiseerde vakantie, TOP!

Groeten van Wil, Karin,Charlot en Luuk Haenen.

Familie Hakvoort en van den Bosch.

Onze reis begon eindelijk al een beetje op het moment (in November 2014) dat we in Hengelo bij Sifa en Robert thuis binnen stapten.
De ontvangst was zo vriendelijk, zo spontaan en zo gastvrij. We kregen Indonesische koffie, Indonesische hapjes en voor vertrek naar huis ook nog heerlijk Indonesisch eten. De tussenliggende uren werden we enthousiaster en enthousiaster gemaakt voor deze rondreis.
Perfecte uitleg en na het doorspreken van het programma was ons duidelijk dat dit een geweldige reis zou gaan worden.
Alle vragen werden beantwoord en alle opties doorgesproken. Deze rondreis zou zo worden als we ons voorgesteld hadden.

Hieronder een verslag van onze ervaringen.
Geen verslag van dag tot dag en ook geen uitgebreid verslag hoe het was bij b.v. de Borobudur of Prambahan tempels. Daar staat al genoeg info van op de verschillende sites.

Eindelijk is het dan zover. Zaterdag 29 Augustus gaan we vertrekken.
Na een rechtstreekse vlucht met Garuda zijn we rond het middaguur in Jakarta 
Dadun, onze chauffeur, gids en reisgenoot voor 14 dagen stond ons op te wachten.
Hij was duidelijk herkenbaar door het mooie witte “Dari Java” Poloshirt.De eerste kennismaking was al erg spontaan en verliep heel soepel.
Koffers in de bus en daar gingen we dan. Eerst even lunchen en de eerste miljoentjes pinnen.
We hadden een minister van financiën binnen ons groepje die vanaf dat moment onze miljoentjes bewaakte, beheerde en uitgaf. Zijn naam is niet BOS maar van den Bosch. Potje leeg kwam er aanmaning om bij te storten…..Dus stonden we geregeld met miljoentjes aan zijn deur.

Vanaf het eerste moment was het contact met Dadun geweldig en voelden we ons al direct thuis in dit land. 
In het zeer drukke verkeer, het ontelbare aantal scooters, brommers en de grote massa`s mensen het echte Indonesië zien en beleven. Dadun had enkele voorstellen om de middag in te vullen voordat hij ons naar Bogor zou brengen. We kozen voor de Buitenzorg de residentie van de gouverneurs generaals van Nederlands – Indië. Rondom deze residentie zijn schitterde botanische tuinen met een grote sortering aan gewassen en planten en prachtige vijvers. Al met al een geweldig stuk aan natuur en schoonheid. Heel bijzonder was dat op het kleine kerkhof door ons een graf ontdekt werd met een naamgenoot van een van ons namelijk Engelbertus B. Van Den Bosch, een Nederlands viceadmiraal en Minister van Koloniën en Marine , overleden op 11 februari 1851. Natuurlijk foto`s gemaakt van het graf en de gelukkig nog levende Van Den Bosch.

Erg genoten van dit alles. 
Vanaf daar ,crossend door het drukke verkeer, richting ons eerste verblijf in Indonesië. Prachtig gelegen in een prachtige natuur liggend gedeelte van Bogor.
Lekker gegeten en ondanks het late uur en onze vermoeidheid toch nog heerlijk gezwommen in het zwembad direct voor onze hotelkamers. Daarna doodvermoeid naar bed.
De volgende dag uitstapjes gemaakt naar o.a. een kleinschalig wajang poppen fabriekje. Geweldig een klein bedrijfje van vader op zoon. Echt een kunstwerk. We hebben gezien hoeveel handwerk en dus hoeveel uren er besteed worden aan het maken van een wajang pop. Leuk door het dorpje gewandeld en genoten van de omgeving. Later die dag nog een andere wandeling gemaakt , langs een rivier waar vrouwen de was doen, zichzelf wassen, het echte leven daar in een dorp gezien. Water halen met emmers. En oh wat zijn de mensen allemaal vriendelijk en aardig. Proberen een praatje te maken, groeten ons allemaal heel opgewekt en willen dolgraag met ons op de foto. Later lekker gezwommen en genoten van het avondeten.

Bandung, een hele mooie indrukwekkende dag, veel gezien onderweg, lekker genoten van alles en ondertussen een geweldig contact met Dadun.
Laat die avond arriveerden wij bij het huis van tante Yeti voor twee overnachtingen.
 `s Middags per fiets naar de rijstvelden, hier door heen gewandeld en nog allerhande andere leuke dingen gedaan en veel, heel veel, gezien.

Het schooltje :
Wat waren deze kinderen en hun leerkrachten spontaan, vriendelijk en opgewekt.
Klassen bezocht waar voor ons gezongen werd. Waar we de leerprogramma’s te zien kregen.
Waar we een soort voordrachtje moesten doen: schouders…..knie en voeten……..
Waar de mannen uitgedaagd werden voor een potje voetbal. ( lekker warm) 
Waar de kinderen allemaal met ons op de foto wilden. 
Waar deze kinderen allemaal een beetje aandacht vroegen. Helaas lukte dat niet helemaal maar we hebben vreselijk ons best gedaan om onze aandacht goed te verdelen. Een geweldig project, vanzelfsprekend ook een financiële bijdrage gedaan want dit project heeft extra steun verdiend.

Alle dagen waren de tochten met Dadun een bijzondere ervaring. Geweldige bergtochten, geweldige bergen met rijst aanbouw in terras vorm. Thee plantage, bomen, struiken, planten te veel om op te noemen allemaal geweldig. Overal had Dadun wel iets bij te vertellen of uit te leggen. En dan de vriendelijke mensen die kwam je echt overal tegen. Dadun was een perfecte reisgenoot. Niets was hem te veel … we hebben het heel erg met hem getroffen. Wij zijn hem reuze dankbaar. Zilversmederij, leerbewerking , batikbewerking , groente, fruit en nog veel meer, Gewoonweg te veel om allemaal te noemen en te vertellen wat we allemaal gezien hebben. Heel apart was een fabriekje waar gongen gemaakt werden. Heel donker, vreselijk warm, zittende op de grond smeden. Een hele zware job.  Heel veel winkeltjes gezien met heel veel vogelkooitjes met vogels. Een heel kleurrijk iets.

Onderweg ook geconfronteerd met de nog duidelijk zichtbare schade van de Tsunami. Vreselijk om dit te aanschouwen en erbij te denken welk groot drama zich hier heeft afgespeeld. Geregeld met bootjes geweldige tochten gemaakt. Naar de jungle geweest en daar de apen families bekeken. De mannetjes apen hebben het zwaar er wordt veel van hun verwacht. Eten en drinken: Dadun is met ons altijd naar hele goede restaurants geweest. Altijd heerlijk gegeten en heel erg goedkoop. Een restaurant overtrof alles.  Een vis restaurant. Grote bakken met verse allerlei soorten vis, inktvis, gamba`s etc. Aanwijzen wat je eten wilt en al heel snel staat het heerlijk bereid op je tafel.  Geweldig… Heerlijk…Dadun zorgde er ook altijd voor dat we een biertje bij het eten konden drinken. Is hier in Nederland vanzelfsprekend maar in Indonesië niet overal.  Alle bezienswaardigheden zoals Borobudur, de Prambahan en het paleis van de sultan waren geweldig , imposant en heel indrukwekkend. Maar zoals eerder vermeld gaan we hier niet verder op in. Staat overal te lezen. De treinreizen waren geweldig mooi door schitterende landschappen. Lekker lui onderuitgezakt in een 1e klas coupe. En jawel hoor op de plaats van bestemming stond Dadun ons al op te wachten.

Al met al Dadun was meer dan geweldig. Hem komt heel veel lof toe. Hij heeft ons zoveel van dit prachtige land laten zien en van zijn verhalen hebben we heel veel geleerd. Toen hij van ons hoorde dat Sinet 9 september 60 zou worden gaf hij aan dat de datum niet 9 september was maar 5 september. We begrepen dit aanvankelijk niet maar op 5 September werd het ons duidelijk. Hij had een lunch georganiseerd in een restaurant waar waarschijnlijk vaker feestjes worden gevierd. Tijdens de lunch werden voor Sinet verjaardag liedjes gespeeld op de typische Indonesische instrumenten en hierbij werd volop gezongen. Ze kwam voor een wand te staan waar Happy birthday op stond, ze kreeg een feestmuts op en een bloemetje. Geweldig dat hij dat allemaal geregeld had. 

Haar verjaardag toen we uit de trein stapten had hij aan de achterzijde van het station op een tafel verjaardagstaart met 60 erop klaar staan met cappuccino, bordjes, servetjes lepeltjes een mes met een strik eraan. Aan alles had hij gedacht. We hebben met zijn allen weer gezongen. We waren door deze geste van Dadun zeer verrast. Geweldig. Had ook de bus heel leuk versierd met de door ons meegebrachte vlaggetjes en ballonen.

Het verkeer is erg druk, het straatbeeld bestaat uit auto`s en heel heel veel brommers en scooters. Overal crossen de scooters en brommers tussendoor. We hielden af en toe ons hart vast maar het ging, gelukkig, altijd goed. Op deze voertuigen transporteren ze van alles en nog wat. Jonge gezinnen, vader met een baby op de arm voorop. Moeder achterop en soms een en soms twee kleine kinderen ertussen in. Levensgevaarlijk vonden wij dit. Vooral vader met een hand aan het stuur en in zijn andere arm een baby en dat in het drukke verkeer. We hebben scooters gezien met kasten achterop, met levendige geiten, meerdere kippenhokken, meters hoge zakken met popcorn, balen met tabaksplanten, rijst, hout, bamboe meubelen en jawel hoor ook nog een eenpersoonsbed. Scooter midden in het ‘geraamte’ van het bed, met touwen vastgemaakt en rijden maar. 

Nog een tweede fietstocht gemaakt. Wel pittiger als de eerste( we dachten waar is onze E bike) maar geweldig mooi. Kleine dorpjes, pottenbakkerij bezocht, zelf ook potten gebakken en een fabriekje waar Tofu bereid werd. Echt het dorpsleven gezien. 

We willen wel toegeven dat we eerst het fietsen wel wat eng vonden .Door het drukke verkeer. Maar het was wel duidelijk zichtbaar dat we toeristen waren en iedereen hield rekening met ons. We kregen voorrang en iedereen zwaaide naar ons het woord HELLO hebben we heel vaak gehoord. Weer zijn we erg onder de indruk van de vriendelijkheid van deze mensen. 

Bromo: vroeg uit de veren en warm aangekleed in de jeeps voor de zonsopgang. Ja het was koud en moesten lang wachten maar….. het was echt de moeite waard. Geweldig, geweldige zonsopgang. En het uitzicht op de vulkaan was ook overweldigend. Het is bijna niet te geloven maar aan de andere kant van de wereld in het restaurant bij de Bromo kwamen we plaatsgenoten tegen. Ja hoor plaatsgenoten uit Nederland. We hoefden alleen maar onze plaatsnaam uit te spreken en jawel hoor samen aan de borrel.

Bijna eind van de Java rondreis. We gaan richting Bali. 

Oversteek met de veerboot. Dan op Bali.
Dadun heeft ons met een grote omweg( om ons iets van het eiland te laten zien) naar het hotel gebracht. 
Afscheid, best wel emotioneel. 14 dagen samen onderweg is toch een lange periode. Nogmaals hij heeft het geweldig gedaan.
De dagen in Bali waren lekker rustig en ontspannend. Perfect hotel met zwembad in een geweldige tuin. 
Beetje wandelen, beetje aan het zwembad liggen, beetje aan het strand, lekker eten en drinken, een morgen wezen snorkelen, beetje winkelen maar verder niets doen….Uitrusten van een geweldige rondreis. 

Nogmaals Dadun was geweldig en we zijn Sifa en Robert heel erg dankbaar dat ze deze geweldige,onvergetelijke reis voor ons zo perfect georganiseerd hebben. 

Bedankt hiervoor,
Jos en Sinet
Hans en José

Fam Pfaff, Java 2015

Waarom Dari-Java;
In 2011 heeft onze zoon dari Java gekozen en zijn wij met 7 personen een rondreis gaan maken door Java. Alles was goed verzorgt. Goede hotels,een bus voor ons zelf met begeleider. Wij hadden een rondreis maar ook kunnen we zelf bepalen waar we heen willen.Voor onze kinderen was het de eerste keer een reis naar Indonesie. Een mooie reis ervaring veel gezien en ook veel geleerd. Hoe heeft u ons gevonden? (internet, familei, vrienden etc...) Door een eerder gemaakte reis in 2011.

Welke eilanden heeft u bezocht, welke vond u het meest interessant? 
Java en Bali. Het meest interessant,ik denk Java maar Bali is ook leuk en anders.

Chauffeur. Kun u aangeven wie uw chauffeur/gids is geweest en wat uw bevindingen over hem/haar? 
Onze chauffeur heet Ferri. Omdat we ook de taal spreken was het toch anders en we hadden veel gelachen met Ferri. Hij bracht ons overal waar we heen willen en hij heeft ons ook gebracht naar plekken die we niet kennen. De chauffeur van hotel Aria Gajayana in Malang,hij heeft ons opgehaald van Surabaya naar Malang. Hij wordt pak baik genoemd.De hele trip hadden we gelachen,echt waar zo'n chauffeur hebben we nog nooit gehad. Andere chauffeurs weten we niet van naam.

Transport/vervoer. Wat zijn uw bevindingen over het transportmiddel (minibus, trein, vliegtuig) waar u mee hebt gereisd? Transport/vervoer was goed. 
We hadden minibus,trein,vliegtuig Garuda.

Programma. Wat waren uw bevindingen over het programma? 
Onze bevindingen over het programma. We hadden geen programma, alles zelf ingevuld. Java kennen we maar Bali niet. Overal geweest en veel gezien in Bali.

Hotels. Kunt u uw mening geven over de hotels waar u overnacht hebt? Wat was het beste/slechtste hotel 
Jogya plaza in Jogya is goed. Santika Pandegiling in Surabaya zeer goed echt top. Aria Gajayana in Malang goed .In Bali: Julia Philip Inn Ubud niet zo goed.Omgeving is wel mooi maar de kamer is klein. Sativa Sanur Cottages is goed.

Algemeen rondreis. 
Heeft u nog op -of aanmerkingen over de rondreis en zijn er bepaalde zaken die beter konden of waar wij in de toekomst rekening mee moeten houden? Wij hebben geen op-of aanmerkingen over onze rondreis. Alles was goed geregeld,transfers/chauffeurs altijd op tijd. Van Ubud naar Sanur hadden we eigenlijk een chauffeur voor de hele dag,maar hij heeft ons afgezet en is weggereden.Ik heb gebeld naar Hendar? hoe het zit. De volgende dag terug gebeld en de dag daarop hadden we vervoer voor de hele dag. Dit vonden we toch echt super.

Bedankt Dari-Java reizen

Beste Dari-Java / Robert en Sifa,

Net een dag terug van een onvergetelijke reis door het prachtige Indonesië. In korte tijd hebben wij mogen kennismaken met Sumatra, Java en Bali. Als dank voor het organiseren van onze reis een kort reisverslag voordat het normale leven weer van start gaat. In Medan - Sumatra goed ontvangen door de Nederlandstalige gids Hotman en zijn chauffeur. Zij hebben ons veel laten zien van wat Sumatra te bieden heeft aan natuurschoon en cultuur. En deden dat met veel trots. Hoogtepunt van de reis op Sumatra was wel de oversteek naar en van Samosir met de veerboot. En het verblijf op dit eiland te midden van het grote meer de Toba. Dit heeft hele mooie onvergetelijke beelden opgeleverd van o.a. authentieke dorpjes en zowel de ongerepte natuur als gecultiveerde landschappen (waaronder uiteraard de vele rijstvelden).  Voor de terugreis naar Medan vanuit Samosir is een extra dag verblijf aan te raden om iets relaxter het vliegtuig te nemen naar Jakarta - Java. In Jakarta - Java vriendelijk verwelkomt door reisbegeleider en chauffeur Didi. Ook hij heeft ons veel laten zien van Java. Door zijn ervaring heeft hij ons prima begeleidt en ons op plaatsen gebracht waar je normaal zelf niet aan zou denken. Zo bezochten wij een authentieke woning van een Javaans stel. En werden vriendelijk en gastvrij ontvangen met uiteraard een kopje thee en zelfgemaakte suiker. Uiteraard hebben wij op Java het Borobudur bezocht en het Prambanan. Een aanrader voor het bezoek aan Borobudur is toch wel een verblijf op het Borobudur terrein zelf in het Manohara hotel. Heerlijk wakker worden en genieten van Borobudur tijdens de zonsopkomst. Eenmaal In Yogyakarta hebben wij ook de opvoering van Ramayana ballet mogen zien. Zeer indrukwekkend en vermakelijk! Op Bali was het vooral genieten van de rust en is de keus van Sativa Cottages ons uitstekend bevallen. Mede door de eenvoud en kleinschaligheid, de nabijheid van het strand, vele winkeltjes met souvenirs, batik, houtwerk etc. Op Bali eén dag op excursie geweest naar Ubud en het Tanah Lot. Ook dit heeft weer onvergetelijke indrukken opgeleverd. Om al dit moois te zien hebben we vele kilometers moeten afleggen met het vliegtuig, met de bus en met de trein. Edoch is dit zeker de moeite waard geweest. Alleen maar lof over de goede zorg, aandacht en organisatie van de reisgezelschappen op Sumatra, Java en Bali. Ook zeer te spreken over de dienstverlening van Garuda Indonesia. Zowel op de internationale vlucht als op de diverse binnenlandse vluchten. Indonesië heeft op ons een enorme indruk achtergelaten en we zijn dan zeker van plan om dit land nogmaals te gaan bezoeken.

Nogmaals dank voor de organisatie.

Vriendelijke groeten,

Guilliano en Yvonne
Ook namens de kinderen en opa en oma.

Dag Robert,

Het stond op ons actielijstje om je te laten weten hoe we het gehad hebben, maar je was ons al voor. Ik heb daarnet het evaluatieformulier ingevuld, maar wilde nog even een persoonlijke noot toevoegen, vandaar ook nog dit mailtje. We hebben een werkelijk fantastische vakantie gehad, heel hartelijk dank daarvoor! Volgens mij heb ik alles wel kwijt gekund in het formulier, behalve het diner bij 'tante Yeti'. Dat was geweldig! Ik heb haar meteen gevraagd om het recept voor sop Batavia, dus die ga ik binnenkort maken :-). Misschien vind je het leuk om ons reisverslag te lezen. 

Nogmaals heel hartelijk dank voor al jullie goede zorgen, we zullen Dari Java zeker aanbevelen als mensen een reisorganisatie zoeken!

Hartelijke groeten, ook van Rogier en de kinderen,

Marlies Engel

Beste Robert en Sifa,


Wij zijn net teruggekomen van een heerlijke reis door Java en Bali. Voor mij en mijn gezin was dit de eerste kennismaking met dit fantastische land. Voor mij extra speciaal omdat ik deze reis met mijn ouders heb mogen maken waarbij mijn vader zijn geboorteland en zijn ouderlijk huis heeft kunnen laten zijn. Ook voor hem omdat hij dit aan mij heeft kunnen laten zien maar ook aan zijn kleinkinderen. Dat heeft deze reis wel extra bijzonder gemaakt. Mede dankzij jullie hebben we de reis kunnen realiseren precies op de manier zoals we deze ook wilden maken, zonder beperkingen. Jullie waren de enigen die het op onze manier konden aanbieden. Met de ervaringen van mijn vader uit zijn vorige reizen hiernaar toe en de nodige adviezen vanuit jullie zijde heeft deze vakantie onze verwachtingen overtroffen. Soms wat vermoeiend, met name voor de kinderen (“moeten we weer vroeg op staan?”), maar dat werd iedere keer weer goed gemaakt door de mooie dingen die we hebben gezien. Jullie hebben voor ons gezelschap ook de perfecte chauffeur/gids uitgekozen, Yusuf. Wat een bijzondere man is dat. Het klikte eigenlijk vanaf het begin af aan. Hij vertelde overal over, had altijd al voor koud water gezorgd, regelde alles, stopte spontaan als hij weer wat moois zag langs de weg, wist de perfecte eetgelegenheden uit te zoeken en was ook, met name naar de kinderen toe, altijd erg leuk. Aan Yusuf hebben we een vriend voor het leven over gehouden, afscheid nemen in Lovina was dan ook erg moeilijk. Mochten we nog een keer een reis gaan maken naar Indonesië, dan wel met Yusuf. Ook de hotels waren allemaal top. Mooie kamers, fantastisch mooie tuinen en de locatie was ook altijd goed. We hebben ook tijdens ons verblijf op de diverse adressen erg bijzondere mensen mogen ontmoeten, met name tante Yeti en haar familie en de mensen bij Pantai Mas in Lovina. Hier zitten adressen bij waar we zeker een keer terug zouden willen.We willen jullie hartelijk danken voor het mede mogelijk maken van onze droomreis en overal waar we horen dat er iemand plannen heeft om naar Indonesië te gaan, zullen we jullie aanbevelen. We hopen dat we hier zelf ook nog een keer een vervolg aan kunnen geven. En mochten er mensen zijn die wat van onze ervaringen willen weten, kunje deze gerust contact op laten nemen met ons.


Terima kasih dan selamat tinggal,


Ben Kerkhoff
Tony, Frida, Michelle, Anne en Marlon

Beste Robert en Sifa, Dari-Java,

In ons gezin werd al jarenlang veel over Indonesië gesproken, en op een dag besloten we, om met 5 personen (echtgenote, dochter en twee kleindochters) naar Java te reizen, om daar belangrijke plaatsen uit mijn jeugd (1939-1955) te bezoeken. In overleg met Dari-Java hebben we een reisprogramma opgesteld, waarin zoveel mogelijk elementen van een toeristische reis waren opgenomen, namelijk hotels in oplopende klasse, vervoer in een eigen busje (met chauffeur), een treinreis, en een vlucht naar Bali, om daar uit te rusten. We zouden onze kinderen kennis laten maken met het land en zijn bevolking, de geschiedenis, de cultuur en mooie natuur. Na deze reis zouden zij de verhalen van hun ouders en grootouders beter kunnen begrijpen en een plaats geven.

De reis begon in Jakarta. Het IBIS Kemayoran hotel in Jakarta lag centraal t.o.v. de te bezoeken plaatsen, te weten:
-het historische centrum (Taman Fatahillah) met de koloniale gebouwen en opslagplaatsen
-de oude haven Sunda Kelapa,de Istiqlal moskee, en het huis van Reinier de Klerk (Arsip Nasional)
-Ons oude huis in Menteng, mijn lagere en middelbare school, en de omgeving ervan
-Verder het ereveld Menteng Pulo en Lubang Buaya (generaalsmoord tevens communistenputsch)

Hierbij werden we bijgestaan door Ujang, een voortreffelijke chauffeur, die Nederlands sprak en ons naar alle gewenste plekken bracht, en ons feilloos door de drukke stad loodste.

Na twee intensieve dagen in het chaotische stadsverkeer reden we via Bogor en de Puncak naar Bandung. De route, 175 km lang werd “bumper aan bumper” afgelegd in ruim 5 uren. Vanwege tijdgebrek hebben we de Kebun Raya en Taman Safari niet bezocht. We waren blij dat we in het schitterende art-deco hotel Homann de benen konden strekken en een heerlijk bad nemen. Na een wandeling langs de aloon-aloon en een goede nachtrust bezochten we de volgende dag de krater van de Tankuban Perahu, gevolgd door een voorzichtige duik in het warme bronwater van Ciater, dat sterk naar zwavel rook en in de ogen brandde. Het huidige Bandung is warm, overbevolkt en zwoel, en heeft nu niets meer van de frisse, koele stad met de vele mooie parken uit mijn jeugd. Het hoogtepunt van deze dagen was het bezoek aan de school die door Dari-Java wordt gesponsord. We werden hartelijk ontvangen door de onderwijzers en de kinderen zongen liedjes, die met angklungs werden begeleid. Voor onze twee kinderen was dit een onvergetelijke, leuke ervaring. Vanuit Bandung hebben we de trein (Pryahangan) genomen die ons op een zeer comfortabele wijze door het prachtige Preanger-landschap in 6 uren tijd naar Jogyakarta bracht. Deze treinreis hoort eigenlijk in ieder programma thuis. Tijdens de reis werden heerlijke maaltijden geserveerd, en men kon ongestoord genieten van het voorbijgaande landschap. Zoals ook in alle etablissementen op Java,moesten we erg aan de toiletten van deze trein wennen……Het Jayakarta hotel in Jogya bood ons een heerlijk verblijf in een grote tropische tuin met zwembad. Buiten het geronk van het onophoudelijke verkeer genoten we van de vele geluiden bij nacht van exotische dieren. Met Dadun, de nieuwe chauffeur, trokken we de volgende dagen naar de Prambanan en Borobudur, afgewisseld door bezoeken aan zilversmeden en batikwerkplaatsen. Zeer interessant was het bezoek aan de Kraton en het fort Vredeburg, waar de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in vele vitrines op kleurrijke wijze werd uitgebeeld. Deze geschiedenis werd soms opvallend eenzijdig belicht, waarbij aan Nederland geen positieve rol werd toegekend. Honi soit qui mal y pense….. Na drie interessante dagen namen we het vliegtuig naar Bali, om er 5 heerlijke dagen in hotel Puri Saron te Seminyak door te brengen, dicht bij zee en een mooi en heerlijk warm zwembad. We hebben nog één dag op Bali rondgereisd, om van bijzondere cultuur en het landschap te genieten. Na twee weken kwam een eind aan deze mooie reis door mijn verleden. Bij het zien van de vele honderden foto’s zullen we weer van alle belevenissen en ontmoetingen genieten. In Schiphol aangekomen vroeg onze jongste (12 jaar): “Opa, gaan we volgend jaar weer naar Indonesië?

Vaassen, mei 2014

Familie G.C. van Hoogeveen

Beste Robert en Sifa,

Afgelopen zaterdag zijn we thuisgekomen na onze reis door Java en Bali. We hebben een fantastische reis gehad en alles was uitstekend georganiseerd. We waren zeer tevreden over onze chauffeur Taruno, erg aardig, rustige en betrouwbare rijder, die overal de weg wist en soms ook wel wat gids-informatie had. Hij heeft ons op ons verzoek af en toe ook naar door ons uitgezochte plekken gebracht en op ons verzoek alternatieve routes gereden. Prima! De enige keer dat er iets misging was toen hij ons naar het verkeerde hotel in Ubud bracht, omdat hij de wijziging van hotel niet had doorgekregen, maar dat was ook snel opgelost. De hotels waren over het algemeen prima en soms heel bijzonder. De toppers waren Bogor (Happy Valley), Yogyakarta (Duta Garden), het Ijen Resort en Ubud (Munut Cottages).

Wat wij anders zouden doen als we het van tevoren geweten hadden:
Maar 1 nacht in Cipanas. Daar was niet veel te beleven: een hele dag daar was vrij lang.
2 of 3 nachten in Kalibaru. Leuk hotel, maar veel te doen in de de omgeving (plantages, maar ook natuurpark, met schildpaddenstrand etc.) Daar hadden we nu geen tijd voor.
2 nachten in Lovina. Nu kwamen we daar 's avonds aan in het donker en moesten 's morgens om 9.00u al weer weg, zodat we vrijwel niets van de omgeving gezien hebben en die leek heel mooi.
2 nachten in Ubud. Eén nacht was eigenlijk te kort: er is zoveel te zien!
2 nachten in Ijen Resort. Na de inspannende klim naar de Ijen krater zou een dagje relaxen in dat schitterende resort heerlijk zijn geweest! Maar ja, eigenlijk had de vakantie veel langer moeten duren.

Een tip: we zijn op zoek naar oude herinneringen in de Malabar theeplantage ten zuiden van Bandung geweest. Slechte weg erheen, maar het is een prachtige, heerlijk rustige plek met een mooi oud plantershuis met een aantal leuke en zeer betaalbare hotelkamers, die we hebben mogen zien. Na de drukte van Jakarta, Bogor en Bandung is dat een prachtige plek om een paar dagen te onthaasten. Gaan we een volgende keer zeker doen.

Kortom: we zijn zeer tevreden over onze vakantie en over jullie organisatie.

We zijn al weer voorzichtig plannen aan het maken voor een vervolg volgend jaar en denken aan Bali-Lombok-Subawa-Komodo/Rinca en Flores. Als het dat gaat worden, komen we zeker bij Dari-Java terug.

Met vriendelijke groet,

Wouter & Marjolein Fagel

Reisverslag fam Neijman, individuele rondreis Indonesië, Sumatra, Java en Bali

We waren met 5 volwassenen (ouders, twee kinderen en aanhang ) en hadden de beschikking over een minibus. Nagenoeg alles was goed geregeld. Weinig tot geen minpunten. We kunnen Dari-Java met een gerust hart iedereen aanbevelen.

18 juli 2014: met gemengde gevoelens richting Schiphol. Het is niet leuk om daags na een ramp met een vliegtuig dezelfde route te gaan afleggen als het rampvliegtuig deed. De tv camera's op Schiphol bij de counter van Malaysian Airlines, direct naast de balie van Garuda Indonesia, zorgden voor een gedempte en behoorlijk ingetogen vakantiesfeer. Maar goed, we gingen toch vliegen en meden inderdaad Oost Oekraine (via het noorden van Turkije). 's Ochtends, zaterdag 19 juli, om 7.30 uur veilig geland op Jakarta. Daarna om 9 uur door naar Medan op Sumatra. Onze gids Toni Sagacal en chauffeur Aydan wachtten ons allervriendelijkst op en loodsten ons door het snikhete, volledig vastgelopen verkeer van Medan. De baas van Ravelino Travel gaf ons een uiteenzetting op zijn kantoor van de komende week op Sumatra. Een druk maar leuk programma vol afwisseling maar wel met vele kilometers. Daarna naar het eerste hotel in het centrum van Medan. Het Asean International Hotel, een matig hotel met goede bedden en een lekkere douche maar waar werkelijk niets te beleven viel, zowel in het hotel als er buiten (geen restaurant, geen bar terwijl dat er volgens de beschrijving allemaal wel zou zijn). Ik denk dat voor wat meer geld het vlakbij gelegen Marriott een betere optie zou zijn geweest na zo'n lange intercontinentale vlucht. Een tip voor Dari-Java.

20 juli 2014. Na het prima ontbijt bij het hotel Asean richting Tangkahan. Weg uit de stad en de smog. Rijden langs de rijstvelden en palmolieplantages. In de middag kwamen we aan bij een geweldige lodge, Mega Inn. Met een van hout gemaakt vlot staken we de smalle rivier over en namen onze intrek in de uiterst eenvoudige maar stijlvolle lodges. Gewoon pvc pijp waaruit water stroomde en een wc die je met kleine emmers water moest doorspoelen. Verder een lamp en een bed met klamboe, meer niet. Prima eten en er werd gitaar gespeeld!

21 juli 2014. Een korte wandeling naar de waadplaats van de Sumatraanse olifanten. Nadat we de olifanten een schrobbeurt in de rivier hadden gegeven , gingen we, niet geheel diervriendelijk, een ritje langs het water maken terug naar de lodge. Leuk voor een keer om te doen. In de middag gingen we met een autoband de rivier af en stopten bij een waterval (mooie varaan gezien) om rampatan (soort lychees) te eten en te zwemmen. Daarna nog een stukje de rivier af en genieten van de jungle met de apen. Een lekkere wandeling terug naar de lodge.


22 juli 2014. Met de jeep naar Bukit Lawang en in de middag met een gids de jungle in om te zoeken naar wildlife. En ja hoor, een mama orang-oetan met een kleintje van 2 jaar. Erg aandoenlijk en niet schuw. Daarna nog twee mannetjes apen die banaan en rampatan uit onze handen gristen.


23 juli 2014. Op weg naar Samosir eiland met de ferry. Erg lange rit met fraaie stops in het bergachtige gebied. Gestopt bij het oude paleis van de Batak Simalungun koningen en een lokale fruitmarkt. Drakenfruit gekocht dat eigenlijk nergens naar smaakte.
Nog snel naar Hot Springs gereden om daar de vulkaangeiser te bewonderen. Lijkt veel op Yellowstone national park in de VS maar is een stuk minder spectaculair.
Daarna snel naar het hotel Silintong. Matige, gedateerde kamers en bijzonder schimmelachtige badkamers, zonder fan in de warme kamer maar wel met een fraai uitzicht.


24 juli 2014. In de ochtend naar Tomok voor de oude graftombe van de Sidabutar koningen en naar Ambarita om de stenen stoelen en de executieplaats van de Sjalagan koningen te aanschouwen.
In de middag weer met de ferry overgestoken voor de 5 uur durende rit naar Medan. Allemaal erg lang en vermoeiend.
'S avonds een akelige ervaring meegemaakt naast het hotel omdat twee motorrijders de tas van Janine wegrukten en een ongeluk veroorzaakten met een andere motorrijder. Tientallen omstanders gingen achter de wegrennende dieven aan terwijl wij maar bij de hulpeloze en gewond zijnde motorrijder bleven.
Uiteindelijk zijn beide dieven ingerekend nadat ze een tegenoverliggende bibliotheek waren ingevlucht. Er is zelfs op ze geschoten. Daarna tot 1.30 uur in de nacht in de lobby van het hotel bezig geweest met 15 (!) agenten om onze verklaringen, met behulp van een tolk, klaar te krijgen. Het werd al snel duidelijk dat hier veel werk werd verricht omdat wij toeristen waren en men dit in de ramadan niet verwachtte. We zijn zelfs op de tv geweest met een interview! We voelden ons zelfs schuldig omdat wij alle aandacht kregen en niet de gewonde man terwijl wij alleen maar materiële zaken kwijt waren. De tas hebben we trouwens niet meer teruggekregen (zou bezorgd worden bij de consul?).


25 juli 2014. Na een heel korte nacht om 5 uur alweer op om op tijd naar de luchthaven van Medan af te reizen voor de binnenlandse vlucht naar Jakarta.
Hier maakten we kennis met Jack, onze chauffeur voor drie dagen want hij ging naar familie tijdens het suikerfeest. Een chauffeur die heel rustig reed en totaal ander temperament had dan de twee begeleiders op Sumatra. Jack bracht ons naar de oude haven en het oude centrum van Batavia waar de Nederlandse invloeden nog heel beperkt zichtbaar waren. Daarna weer eens een prima hotel, hotel Santiki, geweldig!


26 juli 2014. Voordat we naar Bogor reden zijn we naar "klein Indonesië" geweest. Een soort openluchtmuseum met de verschillende eilanden van de gordel van smaragd, erg leuk maar inmiddels wel wat gedateerd (gebouwd in 1972) en ooit een geschenk geweest van de ega van oud president Soeharto. In Bogor zijn we naar de botanische tuinen geweest. Mooi om te zien en nog wat Nederlandse invloeden kunnen bewonderen.
'S Middags naar een authentieke wajang maker familie geweest. Leuk en we hebben twee fraaie poppen gekocht als souvenir. Vervolgens naar HB guesthouse. Heel lieve mensen die een eenvoudig maar smaakvol diner voor ons neerzetten.


27 juli 2014. Een rommelige dag met een chauffeurswissel en onduidelijkheden over het programma. De puncak pass was niet bijzonder en eigenlijk alleen maar topdrukte met veel verkeer. De theeplantage viel tegen omdat de fabriek dicht was en we alleen de theestruiken konden bewonderen. We kregen wel een zakje thee mee voor thuis!
In Bandung zouden we gaan koken met tante Yeti maar daarvan kwam niets terecht. We kwamen sowieso al veel te laat aan bij het huis, zo rond 5 uur en om 18.30 uur zouden we eten. Heel aardige mensen, een aanrader maar voor ons niet zo goed gepland. Daarna konden we om 21 uur naar bed want om 5.45 uur zouden we met zoonlief naar het station rijden. 'S Nachts met oordoppen moeten slapen om het geluid van de kinderen te dempen die de hele nacht in de nabij gelegen moskee stonden te zingen. Tenslotte was die nacht het suikerfeest begonnen!


28 juli 2014 Vroeg op voor de treinreis van Bandung naar Yogyakarta. Mooie zitplaatsen tijdens de lange rit. Prachtige landschappen, erg mooie tocht.
Bij aankomst direct naar ons fraaie hotel in Yogyakarta, Yogyakarta Plaza hotel.


29 juli 2014. Op naar de Borobudur boeddhistentempel. Geweldige rondleiding met een uitstekende gids. Helaas waren de interessante musea dicht, alle openbare gebouwen, postkantoor etc. tot 4 augustus. Nog snel een blik kunnen werpen op de zwembaden van het waterkasteel van de vroegere sultan. En een tafel gereserveerd voor 30 juli bij een door de chauffeur Johnc aanbevolen restaurant.


30 juli 2014. Eerst naar de Prambanan tempel met een goede gids, een aanrader. Daarna naar de vogeltjesmarkt maar daar zie je zaken die niet diervriendelijk zijn en in onze ogen eigenlijk niet kunnen. In verband met de vogelpest twee jaar geleden trouwens uitgeweken naar een andere locatie.
Helaas was paleiscomplex Kraton ook gesloten en zijn we naar een particulier museum geweest van wijlen schilder Affandi, een fraaie collectie in een wooncomplex in de stijl van bananenbladeren maar wel wat in verval (Affandi stierf in 1990) en zijn familie houdt het complex nog open.
'S avonds zouden we naar het door ons gereserveerde restaurant gaan maar door de extreme verkeersdrukte na het Suikerfeest in de stad konden we er niet komen, jammer dus.


31 juli 2014. Een lange en saaie dag naar Kediri. We hebben maar liefst 12 uur over deze reis gedaan! We hadden medelijden met onze chauffeur.


1 augustus 2014. Na het ontbijt snel weer weg richting de Bromo vulkaan. De citytour in Malang moesten we overslaan in verband met de verkeersdrukte. We hebben de auto nog moet duwen omdat de Kia het laatste stukje niet kon trekken, was wel een leuke ervaring!
Bij de Bromo was het bewolkt en we zagen niets.


2 augustus 2014. Om 3 uur op en met de jeep richting het uitzichtspunt waar we de zonsopkomst konden zien. Zelfs hier waren 200 jeeps te bekennen! Na de zonsopkomst een prima zicht op de Bromo en de hoogste vulkaan van Java, de Semeru. Daarna een klim naar de Bromo zelf en de sulfietluchten ingeademd! Een mooie excursie.
Daarna heerlijk ontbeten in het eenvoudige maar fraai liggende complex Lava view. Daarna richting Kalibaru voor de laatste stop op Java.

3 en 4 augustus 2014. Eerst naar het weeshuis met de bijbehorende uitgebreide plantage. Indrukwekkend en door ons bezoek en financiële bijdrage heb je het gevoel dat je iets bijdraagt aan de soms uitzichtloze toestand van de bevolking. Nog wat spullen van de plantage gekocht en aardige, toch wel wat educatieve, dansen van een aantal kinderen aanschouwd. Aandoenlijk.
Daarna bij de familie van Johnc gegeten. Voortreffelijke lunch met allerlei smakelijke Javaanse gerechten (hoogtepunt was een gegrilde zeebaars). Bij de Kalibaru cottages hebben we nog een plantagetour bij het hotel gehad die wel wat minder was dan die van het weeshuis. Bij lokale mensen nog thee gedronken.


4 tot en met 10 augustus 2014. Uitrusten in het luxe Puri Santrian in Sanur op Bali. Wat een betere infrastructuur en minder hectiek in het verkeer. Naast het zonnen en zwemmen nog wat leuke uitstapjes gedaan met Adi, een chauffeur van het hotel, voor iets maar dan € 31 voor een hele dag! Wat is Indonesië toch goedkoop voor ons westerlingen.

Op 10 augustus weer naar huis met een prima rechtstreekse vlucht van Jakarta naar Indonesië met Garuda, een aanrader met meer been ruimte in de economy dan bij de KLM of Singapore Airlines.

Het was een mooie en soms avontuurlijke reis die ons de highlights van Sumatra en Java goed liet zien. Bali was voor ons een strandvakantie en dat was prima na twee intensieve rondreisweken.

We moeten eerlijk bekennen dat we, voor ons gevoel, 30 jaar te laat zijn gekomen. Sumatra en Java hebben vrijwel niets meer van datgene wat wij in de geschiedenisboekjes hebben geleerd. Vooral de extreme verkeersdrukte, de slechte infra structuur en de vervuiling drukten een negatief stempel op de reis. Maar als eerste kennismaking met Indonesië was dit voor ons een perfecte reis. Een volgende keer zullen we de natuur prominenter willen bezoeken (bijv. het hooggebergte in midden Sumatra, natuurgebieden op Java).

Ha, Sifa en Robert,

Wij willen jullie bedanken voor het organiseren van onze reis. Wij hebben genoten van de reis, het land en de mensen. Na de kennismaking met Dadun, die voorstelde, rekening houdend met onze wensen, ons zijn land te laten zien, zijn wij van Jakarta tot en met Semarang, als een viereenheid met elkaar opgetrokken.

Ook al is sinds de laatste keer dat Eef en Tineke (20 jaar geleden) Indonesië bezochten veel veranderd, het weerzien met het land was alsof er niets veranderd was. Het spreekwoord "Wie verre reizen maakt kan veel verhalen" was op onze reis ook van toepassing;Het is dus niet eenvoudig om alle herinneringen op papier te zetten.

Echter één van de hoogtepunten willen wij graag nader beschrijven. En wel ons bezoek aan het schooltje in Bandung. Dankzij de gulle gift van familie en vrienden waren wij in staat om in totaal 7 Angklungs aan te schaffen. Dadun had ons bezoek reeds aangekondigd. Wij werden dan ook met een drankje en een hapje ontvangen. De Angklungs werden al snel uitgepakt. En het duurde dan ook niet lang of we hoorden al de eerste klanken. Na wat oefenen werden er tafels buiten opgesteld en er verscheen een drumstel (Later bleek het drumstel door Dadun gehuurd te zijn). Er bleken op deze school reeds enkele muzikale talenten aanwezig. Behalve de leerkrachten had ook een meisje met haar vriendinnen een lied ingestudeerd. Met drum begeleiding van Kees-Jan, bliezen 60 kinderen op de door ons mee gebrachte Kazoo's en speelden 20 kinderen een melodie op de Angklung. Ook twee talentvolle drummertjes lieten van zich horen. Toen bijna alle kinderen naar huis waren klonk nog steeds de Angklung. Er was nog steeds een leerling enthousiast bezig met spelen. Later bleek dit één van de talentvolle drummertjes te zijn. Het was ontroerend, dat alle kinderen voordat zij naar huis gingen ons drieën persoonlijk kwamen bedanken. Dadun vertelde ons later, dat uit de manier waarop zij dit deden bleek, dat zij erg gelukkig waren met de nieuwe aanwinst. Wij wensen de kinderen van deze school dan ook veel speel en luister plezier. Tevens danken wij onze donoren in Nederland voor hun bijdrage. Wij waren heel erg blij met de begeleiding van Dadun. Hij is een ware ambassadeur voor zijn land, volk en Dari-Java. Mocht hij ooit weer naar Nederland komen, dan is hij bij ons van harte welkom.

Sifa en Robert nogmaals bedankt voor deze mooie reis.

Met vriendelijke groet,
Kees-Jan
Tineke & Eef
 

Beste Dari-Java, Robert en Sifa,

“Terug naar de Roots” was aanleiding van onze 19 daagse reis om o.a. enkele plaatsen te bezoeken uit het familieverleden van Karla. We kozen voor Dari-Java omdat, zoals we reeds eerder hebben gezegd, de communicatie tussen jullie en ons van begin af aan uitstekend was. We vertrokken vanaf Schiphol, waar het net die nacht nog gesneeuwd had. We kwamen aan op vliegveld van Jakarta en het was daar 30 graden. Dit was ongeveer de hele reis de aangename temperatuur, maar we hadden ook wel bijna elke dag regen. We werden op het vliegveld verwelkomd door onze Nederlandstalige gids Yusuf en chauffeur Agus. Onze eerste nacht brachten we door in een prachtig hotel van de Santika keten.Een hotelketen waar we in meerdere plaatsen ook gebruik van hebben gemaakt. Alles was prima in orde, zoals ook alle andere hotels. Het was erg prettig, dat we onze reisroute, in overleg met jullie, zelf hebben kunnen bepalen en met de aanvullingen van gids Yusuf konden uitvoeren. Zo vonden we in Jakarta nog een oud woonadres van de familie, waar inmiddels een modern kantoor verrezen was. Het oude Chinese eethuisje, aan de overkant uit 1920 bestond nog steeds. Hier hebben we lekker gegeten. Vanuit Jakarta naar Bogor met de plantentuin en daarna naar Bandung. In Bandung werden we gastvrij onthaald op een door Dari-Java gesponsorde school. ‘s Avonds hebben we heerlijk gegeten thuis bij tante Yeti, de tante van Sifa.

Van Bandung met een prachtige treinreis door de groene velden naar Solo. Die avond in Solo een tropische storm, die een aantal oude bomen bij het paleis van de sultan velde. In Semarang hebben we gezocht naar het voormalige jappenkamp Lampersari Sompok en gevonden, dankzij de ervarenheid van Yusuf en Agus. Het is nu een scholencomplex. Zeer onverwacht was de ontmoeting met een 99 jarige mevrouw, die tegenover het kamp woont. Zij en haar familie spreken nog voortreffelijk Nederlands, want ze was vroeger lerares Nederlands. In haar zeer scherpe geheugen is de ellende van WO II nog steeds gegrift. Het was een bijzondere ervaring deze ooggetuige te mogen ontmoeten. Ook op de keurig onderhouden begraafplaats Candi nog veel Nederlandse namen gezien. In Kudus bezochten we het museum Kretek (sigaret met kruidnagel) en in Surabaya een kreteksigaretten fabriek, waar de sigaretten nog met de hand gemaakt worden. Aan de brede Jalan Darmo in Surabaya staat nog steeds het Darmo Ziekenhuis. Het oude ziekenhuis is prima onderhouden en inmiddels uitgebreid met moderne gebouwen. De kraamkliniek is nog in originele staat, zodat we nu weten waar het wiegje van Karla heeft gestaan.

Op weg naar de Bromovulkaan hebben we in Malang overnacht. De weg naar de hoger gelegen Bromo slingerde zich door de op de vele hellingen aangelegde groentetuinen. Veel van de groente blijkt naar Bali te gaan. Bij de Bromo waren we zo gelukkig dat we de zonsopgang hebben kunnen aanschouwen. Het door Yusuf gekozen uitzichtpunt was het enige dat die dag niet door de ochtendmist omgeven was. Na jeep, paard en 249 traptreden konden we uiteindelijk in de stomende krater kijken. Bij de haven van Surabaya bekeken we nog het laden en lossen van de houten Boeginese schoeners. Deze verzorgen de bevoorrading van de vele Indonesische eilanden.

Niet genoemd hebben we de theeplantage, de koffiefabriek, de suikerfabriek, de “mobiele” rijstpelmachine, de “mobiele” suikerrietpers en nog zovele andere speciale bezienswaardigheden van Java, die we dankzij onze voortreffelijke gids Yusuf en de zeer toegewijde chauffeur Agus gezien hebben. Op het vliegveld van Surabaya hebben we dan ook emotioneel afscheid van hen genomen. Het waren 19 fantastische dagen.

Hartelijke groeten en nogmaals bedankt, 

Karla en Johan Enthoven,
Mariette en Peter Verhagen

Beste Robert en Sifa,

Ik ben nu 3 dagen thuis en kijk terug op 7 fantastische en bijzondere weken in Indonesië. Alles was gewoon helemaal top. Alles was overal goed geregeld. Op Sumatra hebben we genoten van de natuur en de goede zorgen van Hotman en chauffeur Ramadan. Toen we op Java aankwamen stond Anton daar op ons te wachten en heeft ons zoveel laten zien en heeft ons begeleid tot op Bali. Lombok was ook zo mooi en Barry was als gids heel relaxed wat goed aansloot bij onze zoon Thom. We hebben prachtige foto’s gemaakt en gaan deze nog uitzoeken en willen we graag met jullie delen. De laatste drie weken op Pantai Mas overtroffen mijn verwachtingen . Ik kwam er voor rust en bijtanken maar ik heb er zoveel meer gekregen door de lieve familie van Evert en Dayu, de yogalessen van Roberto en alle goede intense gesprekken met de familie en de gasten. Ik heb Bali op een bijzondere manier beleefd door deelname aan de full moon ceremonie. Heel erg bedankt voor de goede organisatie van de reis.

Met lieve groet,
Brigitte Sluijk

Beste Robert en Sifa, Dari-Java,

We zijn inmiddels terug in Nederland na onze reis door Java en Bali en we zouden nog laten weten hoe het is geweest. Het was inderdaad een fantastische ervaring! Alles was goed geregeld, Ysuf is een hele goede chauffeur, die ons allerlei leuke dingen heeft laten zien die op ons pad kwamen. Hij spreekt goed Nederlands en we hebben veel lol met elkaar gehad. Op Bali kregen we via het hotel keurig een fax van het agentschap Manimadi (?) met de tijden dat de auto’s ons zouden ophalen en die waren allemaal keurig op tijd. We zijn ook heel blij dat jullie flexibel waren om de reis naar onze wensen aan te passen. De treinreis vanaf Bandung was schitterend en Pangandaran is ons goed bevallen (alleen jammer dat je niet in de oceaan kan zwemmen). We hebben daar ook mooie boottochten over rivieren gemaakt (Green Canyon en later naar Cilacap). De hotels waren ook goed. Java is erg mooi, een hele andere wereld en cultuur. Bali is weer heel anders en het zuiden is inderdaad erg toeristisch. We hebben zoveel moois gezien. Puri Santrian bleek een hele goede keuze om de laatste dagen door te brengen. Een paar dingen die we je willen meegeven. Yogjakarta Plaza is een schitterend hotel, beter dan uit de beoordelingen blijkt. Het heeft een tennisbaan en een nieuwe fitnessruimte met de modernste apparatuur, zelfs internet op de loopband! Nyiur Resort Indah 2 is een heel goed hotel met een warme uitstraling en vriendelijk personeel dat ons zelfs uitzwaaide J. Rumah Kita is een heerlijke oase van rust na de drukte van Yogjakarta en de Bromo. Ook hier ontzettend vriendelijk personeel. Achteraf hadden we liever een dag extra in Taman Sari Bali cottages in Pemuteran gezeten dan in Adirama in Lovina. Bij Taman Sari liggen koraalriffen op 20 meter van het strand, zodat je prima kunt snorkelen en vandaaruit zijn ook dolfijntochten. Bovendien zijn de cottages heel apart (o.a. een buitendouche) en is het een gezellig resort. Wij hadden een upgrade in Saren Indah (Ubud) en dat bleek een hele luxe kamer. Om naar het centrum te lopen hoef je niet persé door het apenbos, er loopt ook een pad direct naast de ingang van het apenbos. Puri Santrian is heel luxe en heerlijk om aan het eind te relaxen, alleen ’s avonds is er nauwelijks iets te beleven. Voor ons overigens geen probleem. We hebben er ook een goede Warung gevonden (straat aan voorkant linksaf, einde straat rechts de hoek om en daar is het aan de rechterkant). De indicatie van de kosten voor maaltijden die je hebt gegeven klopt wel, maar alleen voor de Warungs. De prijzen in hotels en restaurants zijn hoger, vergelijkbaar met Turkije. Alle goeds over Yusuf, we konden het erg goed met hem vinden. Hij is ook erg secuur om aan te geven waar hij je ophaalt, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Ook prettig dat hij Nederlands spreekt (Engels was ook goed geweest). We spraken andere Nederlanders die soms wel 2 of 3 chauffeurs kregen die geen Engels konden praten. Dari Java was een goede keuze om deze fantastische reis op maat te maken, we hebben van iedere dag genoten. Drie weken lijkt heel lang als je begint, maar voor je het weet zit je alweer in het vliegtuig naar huis… Als de gelegenheid zich voordoet, dan gaan we een volgende keer weer die kant op.

Groeten van Yvonne van der Haar en Bob Harnisch

Reisverslag fam Neijman, individuele rondreis Indonesië, Sumatra, Java en Bali, juli en augustus 2014.

We waren met 5 volwassenen (ouders, twee kinderen en aanhang ) en hadden de beschikking over een minibus. Nagenoeg alles was goed geregeld. Weinig tot geen minpunten. We kunnen Dari-Java met een gerust hart iedereen aanbevelen.

18 juli 2014: met gemengde gevoelens richting Schiphol. Het is niet leuk om daags na een ramp met een vliegtuig dezelfde route te gaan afleggen als het rampvliegtuig deed. De tv camera's op Schiphol bij de counter van Malaysian Airlines, direct naast de balie van Garuda Indonesia, zorgden voor een gedempte en behoorlijk ingetogen vakantiesfeer. Maar goed, we gingen toch vliegen en meden inderdaad Oost Oekraine (via het noorden van Turkije). 's Ochtends, zaterdag 19 juli, om 7.30 uur veilig geland op Jakarta. Daarna om 9 uur door naar Medan op Sumatra. Onze gids Toni Sagacal en chauffeur Aydan wachtten ons allervriendelijkst op en loodsten ons door het snikhete, volledig vastgelopen verkeer van Medan. De smog was vreselijk. De baas van Ravelino Travel gaf ons een uiteenzetting op zijn kantoor van de komende week op Sumatra. Een druk maar leuk programma vol afwisseling maar wel met vele kilometers. Daarna naar het eerste hotel in het centrum van Medan. Het Asean International Hotel, een matig hotel met goede bedden en een lekkere douche maar waar werkelijk niets te beleven viel, zowel in het hotel als er buiten (geen restaurant, geen bar terwijl dat er volgens de beschrijving allemaal wel zou zijn). Ik denk dat voor wat meer geld het vlakbij gelegen Marriott een betere optie zou zijn geweest na zo'n lange intercontinentale vlucht. Een tip voor Dari-Java.

20 juli 2014. Na het prima ontbijt bij het hotel Asean richting Tangkahan. Weg uit de stad en langs de rijstvelden en palmolieplantages. In de middag kwamen we aan bij een geweldige lodge, Mega Inn. Met een van hout gemaakt vlot staken we de smalle rivier over en namen onze intrek in de uiterst eenvoudige maar stijlvolle lodges. Gewoon pvc pijp waaruit water stroomde en een wc die je met kleine emmers water moest doorspoelen. Verder een lamp en een bed met klamboe, meer niet. Prima eten en er werd gitaar gespeeld!

21 juli 2014. Een korte wandeling naar de waadplaats van de Sumatraanse olifanten. Nadat we de olifanten een schrobbeurt in de rivier hadden gegeven , gingen we, niet geheel diervriendelijk, een ritje langs het water maken terug naar de lodge. Leuk voor een keer om te doen. In de middag gingen we met een autoband de rivier af en stopten bij een waterval om rampatan (soort lychees) te eten en te zwemmen. Daarna nog een stukje de rivier af en genieten van de jungle met de apen. Een lekkere wandeling terug naar de lodge.

22 juli 2014. Met de jeep naar Bukit Lawang en in de middag met een gids de jungle in om te zoeken naar wildlife. En ja hoor, een mama orang-oetan met een kleintje van 2 jaar. Erg aandoenlijk en niet schuw. Daarna nog twee mannetjes apen die banaan en rampatan uit onze handen gristen.

23 juli 2014. Op weg naar Samosir eiland met de ferry. Erg lange rit met fraaie stops in het bergachtige gebied. Gestopt bij het oude paleis van de Batak Simalungun koningen en een lokale fruitmarkt. Draken fruit gekocht dat eigenlijk nergens naar smaakte. Nog snel naar Hot Springs gereden om daar de vulkaangeiser te bewonderen. Lijkt veel op Yellowstone national park in de VS maar is een stuk minder spectaculair. Daarna snel naar het hotel Silintong. Matige, gedateerde kamers en bijzonder schimmelachtige badkamers, zonder fan in de warme kamer maar wel met een fraai uitzicht.

24 juli 2014. In de ochtend naar Tomok voor de oude graftombe van de Sidabutar koningen en naar Ambarita om de stenen stoelen en de executieplaats van de Sjalagan koningen te aanschouwen. In de middag weer met de ferry overgestoken voor de 5 uur durende rit naar Medan. Allemaal erg lang en vermoeiend. 'S avonds een akelige ervaring meegemaakt naast het hotel omdat twee motorrijders de tas van Janine wegrukten en een ongeluk veroorzaakten met een andere motorrijder. Tientallen omstanders gingen achter de wegrennende dieven aan terwijl wij maar bij de hulpeloze en gewond zijnde motorrijder bleven. Uiteindelijk zijn beide dieven ingerekend nadat ze een tegenoverliggende bibliotheek waren ingevlucht. Er is zelfs op ze geschoten. Daarna tot 1.30 uur in de nacht in de lobby van het hotel bezig geweest met 15 agenten om onze verklaringen, met behulp van een tolk, klaar te krijgen. Het werd al snel duidelijk dat hier veel werk werd verricht omdat wij toeristen waren en men dit in de ramadan niet verwachtte. We zijn zelfs op de tv geweest met een interview! We voelden ons zelfs schuldig omdat wij alle aandacht kregen en niet de gewonde man terwijl wij alleen maar materiële zaken kwijt waren (gelukkig geen paspoort of bankcards). De tas hebben we trouwens niet meer teruggekregen (zou bezorgd worden bij de consul?).

25 juli 2014. Na een heel korte nacht om 5 uur alweer op om op tijd naar de luchthaven van Medan af te reizen voor de binnenlandse vlucht naar Jakarta. Hier maakten we kennis met Jack, onze chauffeur voor drie dagen want hij ging naar familie tijdens het suikerfeest. Een chauffeur die heel rustig reed en totaal ander temperament had dan de twee begeleiders op Sumatra. Jack bracht ons naar de oude haven en het oude centrum van Batavia waar de Nederlandse invloeden nog heel beperkt zichtbaar waren. Daarna weer eens een prima hotel, hotel Santiki, geweldig!

26 juli 2014. Voordat we naar Bogor reden zijn we naar "klein Indonesië" geweest. Een soort openluchtmuseum met de verschillende eilanden van de gordel van smaragd, erg leuk maar inmiddels wel wat gedateerd (gebouwd in 1972) en ooit een geschenk geweest van de ega van oud president Soeharto. In Bogor zijn we naar de botanische tuinen geweest. Mooi om te zien en nog wat Nederlandse invloeden kunnen bewonderen. 'S Middags naar een authentieke wajang maker familie geweest. Leuk en we hebben twee fraaie poppen gekocht als souvenir. Vervolgens naar HB guesthouse. Heel lieve mensen die een eenvoudig maar smaakvol diner voor ons neerzetten.

27 juli 2014. Een rommelige dag met een chauffeurswissel en onduidelijkheden over het programma. De puncak pass was niet bijzonder en eigenlijk alleen maar topdrukte met veel verkeer. De theeplantage viel tegen omdat de fabriek dicht was en we alleen de theestruiken konden bewonderen. We kregen wel een zakje thee mee voor thuis!  In Bandung zouden we gaan koken met tante Yeti maar daarvan kwam niets terecht. We kwamen sowieso al veel te laat aan bij het huis, zo rond 5 uur en om 18.30 uur zouden we eten. Heel aardige mensen, een aanrader maar voor ons niet zo goed gepland. Daarna konden we om 21 uur naar bed want om 5.45 uur zouden we met zoonlief naar het station rijden. 'S Nachts met oordoppen moeten slapen om het geluid van de kinderen te dempen die de hele nacht in de nabij gelegen moskee stonden te zingen. Tenslotte was die nacht het suikerfeest begonnen!

28 juli 2014 Vroeg op voor de treinreis van Bandung naar Yogyakarta. Mooie zitplaatsen tijdens de lange rit. Prachtige landschappen, erg mooie tocht.
Bij aankomst direct naar ons fraaie hotel in Yogyakarta, Yogyakarta Plaza hotel.

29 juli 2014. Op naar de Borobudur boeddhistentempel. Geweldige rondleiding met een uitstekende gids. Helaas waren de interessante musea dicht, alle openbare gebouwen, postkantoor etc. tot 4 augustus. Nog snel een blik kunnen werpen op de zwembaden van het waterkasteel van de vroegere sultan. En een tafel gereserveerd voor 30 juli bij een door de chauffeur Johnc aanbevolen restaurant.

30 juli 2014. Eerst naar de Prambanan tempel met een goede gids, een aanrader. Daarna naar de vogeltjesmarkt maar daar zie je zaken die niet diervriendelijk zijn en in onze ogen eigenlijk niet kunnen. In verband met de vogelpest twee jaar geleden trouwens uitgeweken naar een andere locatie.  Helaas was paleiscomplex Kraton ook gesloten en zijn we naar een particulier museum geweest van wijlen schilder Affandi, een fraaie collectie in een wooncomplex in de stijl van bananenbladeren maar wel wat in verval (Affandi stierf in 1990) en zijn familie houdt het complex nog open. 'S avonds zouden we naar het door ons gereserveerde restaurant gaan maar door de extreme verkeersdrukte na het Suikerfeest in de stad konden we er niet komen, jammer dus.

31 juli 2014. Een lange en saaie dag naar Kediri. We hebben maar liefst 12 uur over deze reis gedaan! We hadden medelijden met onze chauffeur.

1 augustus 2014. Na het ontbijt snel weer weg richting de Bromo vulkaan. De citytour in Malang moesten we overslaan in verband met de verkeersdrukte. We hebben de auto nog moet duwen omdat de Kia het laatste stukje niet kon trekken, was wel een leuke ervaring! Bij de Bromo was het bewolkt en we zagen niets.

2 augustus 2014. Om 3 uur op en met de jeep richting het uitzichtspunt waar we de zonsopkomst prima konden zien. Zelfs hier waren 200 jeeps te bekennen! Na de zonsopkomst een prima zicht op de Bromo en de hoogste vulkaan van Java, de Semeru. Daarna een klim naar de Bromo zelf en de sulfietluchten ingeademd! Een mooie excursie. Daarna heerlijk ontbeten in het eenvoudige maar fraai liggende complex Lava view. Daarna richting Kalibaru voor de laatste stop op Java.

3 en 4 augustus 2014. Eerst naar het weeshuis met de bijbehorende uitgebreide plantage. Indrukwekkend en door ons bezoek en financiële bijdrage heb je het gevoel dat je iets bijdraagt aan de soms uitzichtloze toestand van de bevolking. Nog wat spullen van de plantage gekocht en aardige, toch wel wat educatieve, dansen van een aantal kinderen aanschouwd. Aandoenlijk. Daarna bij de familie van Johnc gegeten. Voortreffelijke lunch met allerlei smakelijke Javaanse gerechten (hoogtepunt was een gegrilde zeebaars). Bij de Kalibaru cottages hebben we nog een plantagetour bij het hotel gehad die wel wat minder was dan die van het weeshuis. Bij lokale mensen nog thee gedronken.

4 tot en met 10 augustus 2014. Uitrusten in het luxe Puri Santrian in Sanur op Bali. Wat een betere infrastructuur en minder hectiek in het verkeer. Naast het zonnen en zwemmen nog wat leuke uitstapjes gedaan met Adi, een chauffeur van het hotel, voor iets meer dan € 31 voor een hele dag! Wat is Indonesië toch goedkoop voor ons westerlingen. Op 10 augustus weer naar huis met een prima rechtstreekse vlucht van Jakarta naar Indonesië met Garuda, een aanrader met meer beenruimte in de economy dan bij de KLM of Singapore Airlines.

Het was een mooie en soms avontuurlijke reis die ons de highlights van Sumatra en Java goed liet zien. Bali was voor ons een strandvakantie en dat was prima na twee intensieve rondreisweken. We moeten eerlijk bekennen dat we, voor ons gevoel, 30 jaar te laat zijn gekomen. Sumatra en Java hebben vrijwel niets meer van datgene wat wij in de geschiedenisboekjes hebben geleerd. Vooral de extreme verkeersdrukte, de slechte infra structuur en de vervuiling drukten een negatief stempel op de reis. Maar als eerste kennismaking met Indonesië was dit voor ons een perfecte reis. Een volgende keer zullen we de natuur prominenter willen bezoeken (bijv. het hooggebergte in midden Sumatra, natuurgebieden op Java).|

Verstuurd vanaf mijn iPad
Groeten, Hans Neijman

Dag Robert en Sifa / Dari-Java,

Inmiddels weer paar dagen thuis, wel nog met dikke jetlag, haha maar we kunnen terugkijken op een geweldige, fantastische reis.
Langs deze weg willen we Dari-Java bedanken voor de perfecte organisatie van de reis. Alles was super geregeld en alles verliep vlotjes.
Daarnaast hadden we ook nog een geweldige gids, Rudy, die attent, zorgzaam, zeer bekwaam, leuk en gezellig was. We hebben veel met hem gelachen.  Ook de transfers naar en op Bali en Gili Trawangan waren prima voor elkaar. De laatste paar dagen Bali hebben via internet geboekt en zijn in Sanur terecht gekomen in het Inna Grand Beach hotel.

Nogmaals hartelijk dank!

Groetjes,
Reza Hormes-Ravenstijn

Hallo Dari-Java,

We zijn veilig terug van de rondreis Java- Bali. Het is ons goed bevallen. We hebben een geweldig tijd gehad en was heel goed de moeite waard. De kinderen en wij natuurlijk hebben ons goed vermaakt. De hotels en guesthouses viel ons goed in de smaak. De chauffeur en auto was er niks om aan te merken. Onze chauffeur verdient zeker een hoge scoor wat ons betreft.

Wat ons het meest aanspreekt en niet te vergeten is, was de school in Bandung. Veel respect en waardering voor de leraren, leraressen en de leiding van de school.
De kinderen waren(zijn) zo lief en bij elke kind straalt de blijdschap en liefde met de meest lieve glimlach die ons hart doen smelten. Het was een onvergetelijk dag met de kinderen.

We zijn zeer tevreden over de gekozen reis. En we hebben genoten van elk moment van de reis, ondanks dat we een nacht minder op Bali moesten verblijven doordat onze vlucht 1 dag vervroegd was.

Groet Familie Gonsalves.

 

Beste medewerkers van Dari Java,

Mede namens Henk Arends, Dianne van de Vrie en mijn vrouw, Arianne Boon, stuur ik (Oebele van der Veen) sturen we u een review op van onze vakantie t.b.v. de website. Zoals uit de beschrijving blijkt hebben we bijzonder genoten van onze tocht over Java en Bali en we kunnen uw organisatie dan ook van harte aan anderen aanbevelen. Met vriendelijke groet en graag tot een andere keer, Oebele van der Veen.

Een originele en avontuurlijke vakantie met een persoonlijk karakter.

Onze vakantie naar Indonesië was een bijzondere ervaring en een intense belevenis. De keuze voor de accommodaties was over het geheel erg goed: plezierige onderkomens, veelal met schaduwrijke terrassen in een inspirerende omgeving: waterbassins, planten, zwembaden. Onze tocht werd begeleid door Yusuf. Hij was niet alleen een zeer kundige chauffeur, maar ook een uitstekende reisleider, die bovendien Nederlands sprak. Zelf kwam hij met voorstellen en suggesties, maar daarnaast had hij veel oog voor onze persoonlijke wensen. Hij maakte ons vertrouwd met de Javaanse eetcultuur, de vele vruchten en landbouwproducten en hij nam ons mee naar plaatsen waar je als gewone toerist vaak niet komt: een suikerbedrijfje, een rijstpellerij, een houtsnijderswerkplaats. Zo werd Indonesië voor ons een onvergetelijke belevenis. Veel dank aan Dari Java en natuurlijk aan onze vriend en begeleider Yusuf.

Yusuf, onze chauffeur en reisleider hier op de foto;

Beste mensen bij Dari Java,

Nu wij weer thuis zijn in Nederland en weer volop aan het werk zijn denken wij met veel plezier terug aan onze rondreis door Java en Bali die wij met jullie organisatie in juli/ augustus hebben gemaakt. Alle hotels waren prima en viel niks op aan te merken. Wij geven jullie een groot compliment voor de goede organisatie! Graag willen we nog Dari-Java Dadun in het bijzonder bedanken. Dankzij hem hebben we het echte Indonesië leren kennen en kregen een leuke gezellige reisgenoot erbij! Heel veel succes verder en ga zo door!!

Groeten van de familie Speekenbrink en de familie van Wijngaarde.

Hallo Robert en Sifa / Dari-Java,

Afgelopen zondag zijn wij weer thuis gekomen na een onvergetelijke mooie reis door Sumatra, Java en Bali. Wij zijn heel blij dat wij hebben gekozen voor een individuele reis zodat wij met met ons gezin van 5 personen ook naar locaties konden waar je met een georganiseerde busreis met 32 man niet kan komen. Zo kon ik oa rondkijken in Siantar waar mijn vader heeft gewoond wat toch een aparte ervaring was Na aankomst op Medan werden wij opgewacht door een chauffeur en onze gids voor Sumatra..Dhr Song. Dhr Song was een geweldige man die zijn uiterste best deed om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken.. hij was zeer aanwezig maar niet op een vervelende manier...Wel hield hij de tijd erg strak en was hij steeds bang dat hij te laat op bestemming zou komen maar dat viel altijd wel mee Bij het Tobameer vertelde hij oa dat er in een ander hotel live muziek was en waar het die avond erg gezellig moest zijn. We zijn toen daar naar toe gegaan en , na een beetje aandringen, bleef hij er gezellig bijzitten. Een van de hoogtepunten was Tangkahan waar onze lodge op een ongelofelijk mooie locatie lag. Wij hebben daar een jungletocht gedaan waarna we ondanks beschermende lange broeken in de kousen toch heel veel bloedzuigers van ons moesten afhalen. Dit hoorde er gewoon bij en was een onderdeel van een prachtige ervaring.. de volgende dag hebben we genoten van de olifantentocht waar de gids aanbood om wat foto's te maken. sávonds zag ik dat de gids wat enthousiast was geweest en meer dan 70 foto's had geschoten van ons op de olifant..vanuit elke hoek staan wij er dus mooi op.. De volgende dag gingen wij met een jeep naar Bukit Lawang waar wij ook een tocht door het oerwoud hebben gemaakt en het geluk hadden om vijf Orang Oetangs in het wild te hebben gezien. Het Tobameer en Samosir was ook een van de hoogtepunten en de lodge lag prachtig gelegen aan het meer waar wij nog hebben gezwommen. Na Sumatra vlogen wij naar Jakarta waar wij werden opgewacht door onze gids voor Java en Bali. Onze gids op Java en Bali was mr. Taruno..daar hij ook moest rijden kon hij natuurlijk onderweg niet te veel praten maar ook hij was een geweldige man. Een stuk rustiger ( verlegen? ) dan Song maar ook hij hielp ons onderweg waar wij dat wilden en liet ons meer "vrij" dan mr Song. Maar Taruno was ook absoluut een heel fijne en gezellige gids waar wij veel plezier mee hebben gehad. Na aankomst zijn we oa naar "oud Batavia" geweest waar mijn schoonzoon van twee meter lang weer enorm opviel. Hij moest regelmatig op de foto.. De grote armoede was wel erg confronterend. Het is bekend maar als je in Jakarta de krottenwijken ziet voor een grote betonnen muur waarachter de luxe hotels staan is dat toch wel even slikken. In Bogor sliepen we in happy valley waar we eerst heel enthousiast keken naar de geweldige locatie maar die nacht geen oog dicht deden door het oorverdovende lawaai van de rivier onder ons, maar dat mocht de pret niet drukken. In Bandung hebben we nog gegeten bij tante Yeti ( Adam's GH )...wat was dat een leuke verrassing!! Ze had een heerlijke maaltijd voor ons klaargemaakt en kwam er vaak nog gezellig bij zitten..echt een geweldig leuk mens. De treintocht naar Yogyakarta was een trip waar ik naar uitkeek en was inderdaad een heel aparte en leuke ervaring. De Bromo vulkaan was voor ons een beetje tweeledig..met 200 man om 04.00uur naar de zonsopkomst kijken vonden wij een beetje "overrated" maar de tocht daarna naar de voet van de vulkaan en de trap naar boven was weer geweldig. Volgens Taruno had je "daar de Bromo vulkaan maar was het verder erg boring". We moesten hier erg om lachen maar begrepen later wat hij bedoelde. Wwe waren wel blij dat we de tocht gedaan hebben. Onze trip eindigde op Bali waar we eerst in Lovina verbleven waar onze jongste dochter die avond nog met een vriendin uitging welke die dagen toevallig ook daar in de buurt logeerde..een kleine wereld. De volgende ochtend 06.00uur weer vroeg op om dolfijnen te spotten...een prachtige ervaring om die beesten in het wild om je boot uit het water te zien springen.. Ubud was ook een geweldige plaats. Wij logeerde naast het apenreservaat. Deze dieren houden zich natuurlijk niet aan hekken dus s 'ochtends kwamen zij gezellig het brood van ons ontbijt weghalen. Dit tot grote onvrede van de medewerkers van het hotel die de apen steeds probeerde te verjagen. Uiteraard konden wij het ook niet laten om de beroemde Luwak koffie daar te proberen. Deze koffie moet de duurste koffie van de wereld te zijn en komt daar vandaan..het is je bekend hoe ze deze koffie maken. We eindigde de dag met een prachtige fietstocht langs de rijstvelden en dorpen. Tenslotte bracht Taruno ons naar het laatste hotel in Sanur waarna we afscheid namen. In Sanur hebben we drie dagen heerlijk aan het zwembad uitgerust, en de laatste dag komt een man naar mij toe en vraagt of ik ook uit Zandvoort kom, blijkt dit een oudklasgenootje van mij te zijn van de lagere school....hoezo kleine wereld.. We hebben een geweldige tijd gehad en genoten van een geweldige reis waar wij jullie graag voor willen bedanken. Van mooie luxe hotels op Yogyakarta en Ubud tot de eenvoudige cottages in Tangkahan waar de douche een regenpijp was waar koud water uitkwam..allemaal een geweldig leuke ervaring. Persoonlijk vonden wij Sumatra mooier maar ook Java heeft een grote indruk op ons gemaakt.. Mijn dochter was al aan het dagdromen over "Eilandhoppen" en ook wij denken om nog een keer terug te gaan..dus wie weet..

Groetjes en Terimakasih Banyak

Ineke en Edwin Cabri

Beste Robert, Sifa en topgids Jusuf,

Het was een onvergetelijke mooie reis dankzij jullie geweldige organisatie en de begeleiding van onze grote vriend Jusuf, die ons elk hoekje en gaatje van Java heeft laten zien. Door zijn humorvolle, creatieve en gedreven reisleiding is deze trip voor altijd in ons hart gegrift. 

Terima Kasih dan sampai jumpa Salam,
Familie Keizer Hengelo

Heeft u misschien nog vragen? Stuur dan een e-mail naar:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.