- Welkom
- over ons
- nieuws
- offerte/info
- Contact
- Reizen
- Praktische info
- foto album
Geografie
Indonesië is de grootste eilandengroep ter wereld en met een oppervlakte van 1.950.000 km2 het grootste land van Zuidoost Azië. Het telt meer dan 13.000 eilanden, waarvan er zo’n 600 bewoond zijn. Ongeveer 70 procent van de bevolking woont op Java, dat met 132.187 km2 niet het grootste eiland is. Eilanden als Kalimantan, Sumatra, Sulawesi en Irian Jaya zijn vele malen groter. De archipel wordt omsloten door de Indische Oceaan, de Zuid-Chinese Zee en de Grote Oceaan.
De 13677 eilanden die samen de Indonesische Archipel vormen, liggen verspreid in de tropische wateren van de Indische Oceaan. Dank zij hun door palmen omzoomde stranden en actieve vulkanen -om nog maar te zwijgen van de grote culturele verscheidenheid- vormen ze een van de mooiste en meest exotische vakantiebestemmingen ter wereld.
Indonesië heeft niet alleen schitterende tempels en dynamische steden, maar ook een enorm gevarieerde flora en fauna -van orchideeën tot aardbeien en van tijgers tot zeldzame vogels. Ook in etnisch opzicht is het land zeer interessant; er leven veel volken met verschillende culturen, die ongeveer 300 talen spreken en afkomstig zijn uit een gebied dat zich uitstrekt van India tot de Grote Oceaan. Ongeveer 87 procent van de bevolking is moslim, maar er zijn ook Hindoes, animisten en christenen.
Elk eiland, van het legendarische Bali tot Sumatra en Irian Jaya met hun exotische oerwouden, is een wereld apart. Ze hebben alle iets bijzonders te bieden. Op Lombok kun je de Rinjani beklimmen, een van de spectaculairste vulkanen van het land, en op Java wacht de 1000 jaar oude Borobudur op je.
Natuur
Alleen al op Java, Bali en Lombok komen meer dan 5000 soorten planten voor en meer dan 500 vogelsoorten, van de witbuikzeearend en de zijdehoningzuiger tot de ooievaarsnavel en de beroemde Balinese spreeuw, de enige inheemse vogel van Bali.
Ondanks de grootschalige ontbossing voor de houtproductie en landbouwgrond is er nog steeds een groot aantal dieren te zien, van langstaartmakaken tot wilde zwijnen en zilvergibbons. Op het overbevolkte eiland Java komen zelfs nog luipaarden voor, hoewel ze slechts hoogst zelden worden gezien.
De mooiste gebieden om van de natuur te genieten, zijn de Javaanse nationale parken Ujung Kulon en Baluran, en Bali Barat op Bali. Je hoeft echter geen moeilijke reis te maken om de natuur van Indonesië te bewonderen; buiten de steden en sawa’s zie je weliswaar geen tijgers, maar wel veel felgekleurde bloemen en weelderige bossen -de laatste overblijfselen van wat eens het grootste tropische paradijs ter wereld was.
Geschiedenis
De geschiedenis van Indonesië gaat minstens vijfhonderdduizend jaar terug, getuige de versteende overblijfselen van ‘de Javamens’, die op Oost-Java gevonden zijn. Al 3000 jaar voor Christus vonden volksverhuizingen plaats en werden nederzettingen gesticht. De vermenging met de toenmalige Javamens heeft ervoor gezorgd dat er minstens zo’n 300 verschillende talen worden gesproken. Toen al werd er veel handel gedreven tussen de woongemeenschappen onderling. Aan het einde van de 7e eeuw is het Boeddhistische rijk Srivijaya ontstaan in de buurt van Palembang op Sumatra. Met de bouw van de Borobudur, die vijftig jaar zou duren, werd in de 8e eeuw begonnen door de rijke Sailendradynastie. In de elfde eeuw introduceerden de handelaren de Islam. Vanaf 1602 werd Indonesië bestuurd door de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en tenslotte in 1798 door de Nederlandse staat. Het land werd korte tijd geregeerd door de Fransen en door de Britse Oost-Indische Compagnie en nadien weer teruggegeven aan de Nederlanders. In 1942 hebben de Japanners de eilanden bezet. Een uiterst wrede overheersing, die ertoe heeft geleid dat de Japanners het bewind in 1945 hebben overdragen aan Soekarno, die de onafhankelijkheid uitriep. Na veel verzet is de onafhankelijkheid in 1949 een feit geworden.
Cultuur
Cultuur geïnteresseerden kunnen in de gehele Indonesische archipel hun hart ophalen. Veel landen hebben een eigen cultuur, maar Indonesië kent vele oude en mysterieuze culturen. De verschillende gebruiken, legenden en godsdiensten zijn samen tot een cultuur verweven die zo veelzijdig is, dat deze niet in een paar alinea’s kan worden opgetekend. Indonesië is een land waar de eeuwenlange tradities nog altijd voortleven. Elke groep heeft zijn eigen gewoonten, adat genoemd, en kenmerkt zich door een karakteristieke stijl in voordrachtskunst. Ook wat betreft ambachten zijn de Indonesiërs veelzijdig. Er wordt prachtig houtsnijwerk geproduceerd en de batiktechniek is beroemd over de hele wereld. Elke streek kent zijn eigen traditionele bouwstijl met hier en daar restanten van de architectuur uit de koloniale tijd. De dakvormen zijn het meest karakteristieke deel van het traditionele huis. Evenals de oude heiligdommen ons vertellen over de mensen en het leven uit vervlogen tijden. Vooral de dansen en de klederdrachten van de diverse volken zijn het bewonderen waard.
Van klassieke dansen tot weelderige paleizen, tempels en kleurige batiks, de verscheidenheid aan cultuuruitingen is in Indonesië haast onvoorstelbaar. Alleen al op Bali staan ongeveer 20.000 tempels (op een bevolking van 2,7 miljoen mensen), terwijl op Java vrijwel elke plaats, tot aan het kleinste dorp, een moskee heeft. Bovendien bestaan er duizenden ceremonies en festivals, en een ingewikkeld geheel van rituelen, die invloed hebben op bijna elk aspect van het leven van de Indonesiërs.
Bevolking
In Indonesië wonen ruim 230 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is zeer groot en op China, India en de USA na, is Indonesië een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De overbevolking concentreert zich op Java en Bali. Hier vindt men industrie en daardoor werkgelegenheid. De etnische diversiteit is enorm. Het land telt 300 verschillende etnische groepen. Elke groep heeft zijn eigen ongeschreven vaste gewoontes. De meeste zijn van Maleise oorsprong, waarvan de Javanen, de Sundanezen, de Baliërs, de Daykan (Kalimantan) en de Acehers (Sumatra) de grootste etnische groepen zijn. Minderheidsgroepen vormen de Euraziaten, de Arabieren, de Indiërs en de Chinezen. De Chinezen vormen met vijf miljoen inwoners een grote groep en zijn sterk met elkaar verbonden.
Feestdagen en evenementen
Veel Indonesische feestdagen vallen elk jaar op een andere datum. Bij de toeristenbureaus en de Indonesische ambassade kan men u meer informatie verstrekken. Tijdens feestdagen is het openbaar vervoer overvol en zijn alle vluchten al lang van tevoren volgeboekt.
Indonesië kent enorm veel feestdagen. Naast de nationale feestdagen worden religieuze feestdagen gehouden.
In 2014 zijn er de volgende nationale feestdagen:
01-01-2014 - Nieuwjaarsdag
14-01-2014 - Geboorte van de profeet Mohammed
31-01-2014 - Chinees Nieuwjaar (Imlek 2565)
31-03-2014 - Hindoe Nieuwjaar (Nyepi, Saka 1936)
18-04-2014 - Goede Vrijdag
01-05-2014 - Dag van de Arbeid
14-05-2014 - Waisak
27-05-2014 - Hemelvaart profeet Mohammed
29-05-2014 - Hemelvaart Jesus Christus
28-07-2014 - Idul Fitri 1435 Hijriah
29-07-2014 - Idul Fitri 1435 Hijriah
30-07-2014 -Gezamenlijke vrije dag
31-07-2014 - Gezamenlijke vrije dag
01-08-2014 - Gezamenlijke vrije dag
17-08-2014 - Onafhankelijkheidsdag
05-10-2014 - Idul Adha 1435 Hijriah
25-10-2014 - Islamitisch Nieuwjaar (1436 Hijriah)
25-12-2014 - Kerstmis
26-12-2014 - Gezamenlijke vrije dag
Religie
De islam is de belangrijkste godsdienst in Indonesië. Ongeveer 87 procent van de bevolking is moslim, waarmee Indonesië het grootste islamitische land van de wereld is. Er komen echter ook andere godsdiensten voor, zoals het boeddhisme, het hindoeïsme en het christendom.
Iedere inwoner van Indonesië is verplicht om zijn of haar godsdienst kenbaar te maken op de identiteitskaart. Vaak wordt omwille van het verkrijgen van deze kaart een algemeen geaccepteerde godsdienst opgegeven, ongeacht of deze belijd wordt. Op papier betekent dit dat 85% van de bevolking islamitisch is en Indonesië daarmee het grootste moslimland ter wereld is. De overige 15% is verdeeld over Katholicisme, Boeddhisme, Protestantisme en het Hindoeïsme. De praktijk leert dat de bevolking een selectieve keuze maakt van die elementen binnen een religie, die het meest aanspreken. Deze elementen worden vermengd met oude tradities en rituelen. Plaats- en regiogebonden worden over de hele archipel feesten en bijeenkomsten gehouden, waaraan vele verschillende religies ten grondslag liggen die leiden tot mystieke stromingen. Hierdoor zijn dan ook veel plaatsen heilig verklaard. Aan de wieg van het geloof staat de voorouderverering. Men gelooft dat de ziel van de overledene op aarde rondwaart, voordat hij zijn weg naar het hiernamaals heeft gevonden. Daarom ontstonden spectaculaire begrafenisrituelen, die tot op de dag van vandaag een belangrijk deel uit maken van het dagelijkse leven. Zowel op het islamitische Java, als op het overwegend hindoeïstische Bali vinden deze rituelen nog dagelijks plaats.
Staatsvorm
Indonesië is een republiek, die wordt geregeerd door de democratisch gekozen president Megawati Soekarnoputri, de kleindochter van de welbekenden oud-president Soekarno. De archipel telt 32 provincies, die elk onder verantwoordelijkheid vallen van een gouverneur. Er zijn twee wetgevende lichamen: de 500 leden van het Huis van Afgevaardigden en de 1000 zetels binnen het Adviserend Volkscongres. Om de vijf jaar worden verkiezingen gehouden.
Eten en drinken
Buiten grote toeristencentra als Kuta, Sanur, Nusa Dua en Jakarta zijn nauwelijks westerse gerechten te krijgen. Bovendien kent de Indonesische keuken grote regionale verschillen. Wie het moeilijk vindt om wegwijs te raken in de gevarieerde Indonesische kookkunst, kan altijd nasi rames bestellen (hoewel dat niet betekent dat je hetzelfde op uw bord krijgt als je in Indonesische restaurants in Nederland gewend bent) of tjap tjoy (in het Indonesisch gespeld als cap cay). Ook soto, een Indonesische maaltijdsoep, en gado gado zijn veel gevraagde gerechten. In sommige delen van het land zijn mi goreng (gebakken mie) of nasi lemak (rijst met kokosmelk, ansjovis, ei en komkommer) heel goede alternatieven.
Nagerechten kent men in Indonesië eigenlijk niet; wel eet men tussendoor zoete hapjes. Je kunt als nagerecht vragen om een van de verschillende soorten gestoomde rijstcakejes met bijvoorbeeld kokos en banaan of zoete aardappel, of om rumak (roedjak): niet te rijpe vruchten in een zoetzure saus. Altijd lekker als afsluiting van een maaltijd is pisang goreng, gebakken banaan. De traditionele rijsttafel (een Nederlandse ‘uitvinding’!) zul je slechts aantreffen op de menukaart van restaurants die dikwijls door toeristen worden bezocht.
Dranken
In de grote plaatsen op Bali, Java en Lombok zijn frisdranken, Coca Cola of zelfs (dure) Franse of Australische wijn te koop.
Probeer in ieder geval de vers geperste vruchtendranken. Ze worden gemaakt van papaya, ananas, banaan, limoen en allerlei andere sappige vruchten die overal in de archipel groeien en zijn te krijgen in de meeste op toeristen ingestelde restaurants. Vooral op een hete, benauwde dag zijn deze drankjes bijzonder verfrissend. Om ingewandstoornissen te voorkomen, kun je vragen om er geen ijs in te doen (tanpa es).
Ook bier is te koop in Indonesië, zoals Heineken of het plaatselijk gebrouwen Bintang. Het is belangrijk uitdroging te voorkomen en zoveel mogelijk water te drinken. In winkels en restaurants zijn flessen water te koop en in de duurdere hotels worden kannen gekookt water klaargezet. Drink in geen geval kraanwater - ook de plaatselijke bevolking vertrouwt dit water niet.
Eetstalletjes
Het heerlijkste eten is soms niet in vijfsterrenrestaurants te vinden, maar in de eenvoudige kleine warungs (eetstalletjes) of rumah makan (eethuisjes) waar de plaatselijke bevolking vaak komt eten. Ze serveren verschillende rijst- of bamigerechten, soto (soep) en sateh (meestal van geitenvlees, geroosterd boven een houtskoolvuurtje).
Je hoeft niet meer te doen dan het gerecht aanwijzen dat je lekker lijkt en gaan zitten op een van de houten bankjes -en vervolgens genieten van het goedkoopste en het lekkerste eten dat Indonesië te bieden heeft. Let echter goed op of de ingrediënten vers zijn en het voedsel meteen nadat het is gekookt of gebakken wordt opgediend.
Rijst is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd. Bij de maaltijd worden twee of meer verschillende groentes geserveerd gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht. Sambal en groente uit het zuur completeren de maaltijd. De Indonesische keuken is over het algemeen behoorlijk heet, hoewel de keuken steeds meer is afgestemd op buitenlanders. Wanneer je in een rode peper hapt, moet je zo snel mogelijk een hapje witte rijst nemen en ga niet zoals wij gewend zijn veel water drinken. Om maag en darmklachten te voorkomen is het belangrijk, dat je niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild is. Het eten van salades is af te raden. Daar staat tegenover, dat Indonesië enorm veel exotisch fruit heeft. Mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst, wanneer ze vers geplukt zijn! Je zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg. In de eetstalletjes (de warungs) langs de weg kun je als toerist beter niet gaan eten, hoe lekker de geroosterde stokjes saté ook ruiken. Het drinken van leidingwater is af te raden. Het beste koop je flessen water onderweg en gebruik dit ook om je tanden mee te poetsen. In de meeste hotels zul je ook flesjes water aangeboden krijgen op de kamer. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Geïmporteerde dranken, zoals whisky's en wijnen zijn wel erg duur!
Taal
De officiële taal is ‘Bahasa Indonesia’. Nog veel bevolkingsgroepen echter voeren naast de officiële taal hun regionale varianten. In Bahasa Indonesia zijn veel woorden herkenbaar uit de vroegere overheersing. Woorden als ‘bangkrut’ (bankroet), aardappel, koelkas, kantor, karcis (kaartjes) en donkrak (dommekracht) zijn aan het Nederlands ontleend. Op scholen wordt zowel Bahasa Indonesia als Engels onderricht. De oudere bevolking en natuurlijk de welwillende verkopers, met name in de steden, spreekt vaak nog Nederlands.
Wie in staat zou willen zijn alle 185 miljoen Indonesiërs te verstaan, zou meer dan 300 verschillende talen onder de knie moeten krijgen, maar als je daar tegenop ziet, hebt u genoeg aan één: het Bahasa Indonesia. Deze nationale taal, die is ontleend aan het Maleis, is vrij gemakkelijk te leren. Het kent geen lidwoorden, ingewikkelde vervoegingen en geslachten.
Behalve deze taal zul je in Indonesië wellicht ook Sundanees, Betawi-Madurees, Javaans en Chinese dialecten horen. Buiten de grote toeristenplaatsen is de kennis van het Engels gering en Nederlands wordt door vrijwel niemand meer begrepen. Als je nog beter voorbereid aan je vakantie wilt beginnen, koop dan een woordenboek of volg een cursus Bahasa Indonesia voor beginners.
Economie
Zeventig procent van de inkomsten worden bepaald door de winning van gas en olie voor de export. Overige exportproducten zijn vooral koffie, cacao, hout, rubber, kokosnoten, specerijen, thee en tabak. De visserij is een voorname voedselbron. Een andere economische sector is de mijnbouw. Uiteraard is ook het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Jaarlijks groeit het aantal bezoekers en de inkomsten uit toerisme bedragen gemiddeld 990 miljoen Dollar per jaar. Op sociaal gebied zijn de laatste jaren veel stads en dorpsklinieken opgezet, hoewel de lokale bevolking nog vaak de voorkeur geeft aan kruidentherapieën. Verder wordt er hard gewerkt aan huisvesting en worden de sloppenwijken gerenoveerd.