- Welkom
- over ons
- nieuws
- offerte/info
- Contact
- Reizen
- Praktische info
- foto album
Tijdsverschil
Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Op Java en Sumatra is het vijf uur later dan in Nederland. Op Bali en Lombok is het tijdverschil zes uur. In de wintertijd komt er nog een uur bij.
Vluchten
Gemiddeld bedraagt de vliegtijd naar Medan of naar Jakarta 16 uur. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, wordt een tussenlanding gemaakt in Singapore. De bagage wordt op Schiphol ‘doorgelabeld’, dat betekent dat je je bagage bij de tussenlanding niet van de band hoeft te halen. De bagage gaat automatisch door naar je reisbestemming. Zelf heb je dan even de tijd om de benen te strekken.
Elektriciteit
Er is een voltage van 220 Volt. Aparte stekkers heb je niet nodig. Met regelmaat valt de stroom uit, waarna het hotel overschakelt op de eigen stroomgenerator. Omdat dit vaak een paar minuten duurt, adviseren wij je een zaklantaarn mee te nemen.
Ongedierte
Kakkerlakken zijn in de tropen onvermijdelijke huisdieren, ongeacht de hygiëne. Ze zijn niet prettig maar gelukkig volkomen ongevaarlijk. Onverpakte levensmiddelen, fruit en vuil servies lokken vaak kakkerlakken en andere insecten. Airconditioning wordt geschuwd door deze indringers en het plaatsen van mottenballen zorgt voor een indringende geur en zijn daardoor een effectief middel om ze buiten te houden! Ook zul je kennis maken met Tjitjaks, een salamanderachtig reptiel, dat zich op het plafond of op de muren ophoudt. Tjitjaks zijn insecteneters en houden daardoor de kamer muggenvrij, al moeten wij wel wennen aan deze huisdieren! Ze zijn onschuldig en je zult er geen hinder van ondervinden.
Vervoermiddelen
De fietsriksja of tuktuk is het vervoermiddel bij uitstek in de stad. Een ritje kost gemiddeld € 1,50. Het is verstandig om, voordat je instapt, de ritprijs af te spreken. Dit om onaangename misverstanden te voorkomen. Taxi’s vind je alleen in de grote steden. Het is verstandig om de taxi via de hotelreceptie te bestellen. Ook hiervoor geldt: van tevoren de prijs afspreken! Het zelf rijden van een auto in Indonesië raden wij af. Verder beschikt Indonesië over een goed spoorwegennetwerk, stadsbussen, Intercitybussen en vele minibusjes. Ook worden er veel binnenlandse vluchten uitgevoerd.
Autoverhuur
In veel grote steden zijn autoverhuurbedrijven. Auto’s van de internationale ketens zijn het veiligst.
Openbaar vervoer
De becak (spreek uit: betjak) is een driewieler met plaats voor twee passagiers (hoewel men soms wel vijf mensen op het smalle bankje propt). Het is de ideale manier van vervoer voor korte afstanden in de stad. Spreek van tevoren de prijs af.
In de beruchte Bemo minibussen worden meer passagiers gepropt dan je voor mogelijk zou houden -en bovendien stoppen ze regelmatig om nog meer mensen op te pikken. Er rijden bemo’s op alle belangrijke routes en dikwijls ook naar dorpen waar geen ander openbaar vervoer komt. Hoewel ze meestal goedkoper zijn dan gewone bussen, doen ze aanzienlijk langer over dezelfde afstand. Vraag voordat je instapt altijd eerst naar de bestemming en de prijs en huur de hele bemo af als je echt haast hebt.
Bussen zijn de populairste vervoermiddelen voor lange afstanden en doen de meeste belangrijke plaatsen aan. Wees echter gewaarschuwd: hoewel sommige met een slakkengangetje voortuffen, zijn de chauffeurs van andere ware snelheidsmaniakken en gebeuren er met de regelmaat van de klok ernstige ongelukken.
Voor korte ritten heb je geen andere keuze dan een trage bus die stopt voor iedereen die aan de kant van de weg de hand opsteekt. Sommige rijden eerst enkele rondjes door de stad tot de bus eindelijk vol is, om dan pas door te rijden naar hun bestemming. Voor langere afstanden zijn er expresbussen die zelden stoppen. Sommige hebben zelfs airconditioning en maken op sommige trajecten, zoals van Jakarta naar Bogor, gebruik van de tolwegen. De meeste steden hebben meer dan één busstation; informeer altijd eerst van welk station de bus naar je bestemming vertrekt.
Treinen in Indonesië zijn weliswaar trager dan bussen, maar hebben het voordeel dat ze veel veiliger zijn – en in de eersteklas-rijtuigen aanzienlijk comfortabeler. Er rijden treinen van Jakarta naar Bandung, Yogyakarta, Surakarta (Solo) en Surabaya. Koop uw kaartjes ruim van tevoren en houd je bagage tijdens de reis goed in de gaten.
Bagage
Je mag afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij in totaal 20 of 30 kilo bagage meenemen, plus één stuks handbagage van normale afmetingen. Wij adviseren je om je bagage zo selectief mogelijk samen te stellen en alleen datgene mee te nemen dat je ook daadwerkelijk nodig hebt. Het beste is daarom b.v één koffer of één rugzak mee te nemen. Je zult ter plaatse met regelmaat inkopen doen, waardoor je al snel het maximale gewicht van 20 of 30 kilo overschrijdt. De luchtvaartmaatschappij is erg streng bij overbagage en rekent forse bedragen voor de extra kilo’s. Een gemiddeld bedrag van € 35-, per kilo overgewicht is normaal! In bijna ieder hotel kun je voor een kleine bijdrage je was laten doen.
Klimaat
Indonesië kent een tropisch warm en vochtig klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 tot 30 graden. De luchtvochtigheid schommelt evenals in Nederland tussen de 80 en 90%. Door de hogere temperaturen voelt het echter vochtiger aan. Indonesië kent twee seizoenen: de droge tijd en de regentijd. Hoewel het weerbeeld over de hele wereld sterk veranderd, kan in het algemeen worden gesteld, dat de droge tijd valt tussen mei en oktober. In de periode van november tot april is het regentijd. Dit betekent een tropische stortbui in de namiddag, waarna de zon al snel weer doorbreekt. Hoewel regen nooit plezierig is op reis, heeft dit toch ook voordelen. Immers het landschap is gedurende de vochtige periode prachtig groen, het ruikt heerlijk fris en het is minder stoffig op de wegen.
Winkelen
Er is in Indonesië veel te koop! Met een verbazingwekkend snel tempo worden warenhuizen en winkelcentra gebouwd. Hier kun je tegen vastgestelde prijzen allerhande luxe waren en souvenirs kopen variërend van houtsnijwerken, batiks, gouden en zilveren voorwerpen en sieraden, wajangpoppen en nog veel meer. Op markten en in kleine winkeltjes onderweg is ook van alles te koop. Hier is het wel belangrijk dat je gaat afdingen. Laat je niet afschrikken door de opmerkingen van de verkoper die roept bankroet te gaan. Afdingen is een sport en gaat met veel show gepaard. Begin met de helft van de vraagprijs om daarna op ongeveer 40% onder de vraagprijs te eindigen. Als je denkt dat je ergens teveel voor betaalt. kun je natuurlijk hulp vragen bij je Dari-Java reisbegeleiding.
Fotograferen
Je zult in Indonesië naar hartelust kunnen fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer je de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes wanneer je eerst om toestemming vraagt. De mensen zijn vaak trots en willen absoluut niet in sjofele werkkleding op de foto. Let op dat men er wel graag een klein fooitje voor ontvangt! Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is niet toegestaan. Film- en fotomateriaal is te koop, maar vaak niet van recente datum of slecht opgeslagen. Breng dus voldoende materiaal en ook batterijen uit Nederland mee of vraag je gids/reisleider waar je het beste terecht kunt. Op Bali kun je voor weinig geld je foto’s laten ontwikkelen.
Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting vanaf bijvoorbeeld Bali naar Nederland bedraagt ongeveer 200.000 Rupiah. De luchthavenbelasting vanaf Yogyakarta naar Denpasar bedraagt ca. 35.000 Rupiah. Onder voorbehoud, want deze bedragen kunnen wijzigen! Informeer bij aankomst bij de Dari-Java vertegenwoordiging wat de actuele bedragen zijn.
Hotels onderweg
Je verblijft gedurende je rondreis niet in 5-sterren hotels. Bewust hebben wij gekozen voor uitstekende guesthouses of authentieke middenklasse hotels, zodat je niet voor een drankje aan het zwembad een fortuin hoeft te betalen. Je kamer is altijd voorzien van een goede badkamer met douche of bad en toilet. Daarnaast is je kamer bijna altijd voorzien van airconditioning. Vaak hebben hotels een zwembad. Gemiddeld twee keer per jaar worden alle guesthouses en hotels door Dari-Java bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.
Kleding
Belangrijk is dat je makkelijk zittende en luchtige zomerkleding meeneemt. Voor een bezoek aan een tempel en voor de avonduren een lange broek. Tijdens de vlucht, in airconditioned ruimtes en in hooggelegen gebieden is het prettig een sweater of een vest bij de hand te hebben. Wanneer je een tempel bezoekt is het gebruikelijk om met bedekte schouders en knieën gekleed te gaan. Een omslagdoek, de zogenaamde sarong, is een ideaal kledingstuk om bij de hand te hebben en deze bij tempelbezoeken om te slaan. Overigens is het verstandig een paar stevige schoenen mee te nemen.
Veiligheid
Zoals in ieder land dien je ook in Indonesië goed op te letten op je bagage. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra goed op je spullen passen. Je paspoort, je geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kun je het beste thuislaten.
Telefoon, internet en post
Indien je je eigen mobiel meeneemt, doe je er goed aan om hier geen gebruik van te maken in Indonesië, dit kan tot hoge kosten leiden bij thuiskomst. Gebruik je 06 alleen als het niet anders kan of bij nood. Je kunt ook je SIM-kaartje vervangen door een lokaal kaartje. Vraag je chauffeur of gids waar je deze kan aanschaffen.
Postzegels koop je op het postkantoor. Post voor het buitenland kun je het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Gebruik nooit de brievenbussen op straat! Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg.
Verkeer
Het verkeer in de grote steden kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossenkarren, tuktuks, becaks, bemo’s, riksja’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk! Het wegdek in sommige steden is niet van optimale kwaliteit. Er is gewoonweg geen geld om dit te fatsoeneren en bovendien spoelen in de regentijd complete stukken asfalt weg.
Tips en fooien
In Indonesië doet men alles voor je met een glimlach, maar er wordt altijd gerekend op een tip. Als je een foto maakt van een rijstplukster, als men je helpt bij het oversteken of als men je koffer in je kamer hebt afgeleverd. Het is aan te raden om een aantal briefjes van 1000 Rupiah bij je te dragen, zodat je altijd iets kleins bij de hand heeft. In de hotels en restaurants wordt de tip al op de rekening verwerkt, je hoeft dus niet nog extra te geven!
Douane en grensformaliteiten
Bezoekers aan Indonesië dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in Indonesië nog minstens zes maanden geldig is en moeten een retourticket of een ticket naar een andere bestemming kunnen laten zien. Ingezetenen van de EG krijgen bij aankomst automatisch een visum voor 30 dagen.
Gezondheid
Om Indonesië te bezoeken, heb je geen verplichte inentingen nodig, maar je doet er goed aan om je voor vertrek te laten vaccineren tegen tetanus, polio, tyfus en hepatitis A. In sommige streken van Java, Bali en Lombok komt geen malaria voor, maar in andere plaatsen, zowel aan de kust als in het binnenland, is de ziekte nog niet uitgeroeid. Reizigers die van plan zijn ook buiten de grote toeristenplaatsen te reizen, wordt aangeraden malariatabletten te slikken.
Om ingewandstoornissen te voorkomen, dien je zich strikt aan de volgende regels te houden: gebruik alleen groente en fruit dat goed is gewassen in schoon water en drink alleen gebotteld water, dat tot in de kleinste dorpen op Java, Bali en Lombok verkrijgbaar is. Kraanwater is dikwijls van dermate slechte kwaliteit dat je zelfs geen ijsblokjes moet gebruiken die ervan zijn gemaakt. Evenals in andere landen komt ook in Indonesië aids voor, evenals andere geslachtsziekten.
Als je een arts nodig hebt of naar een ziekenhuis moet, kunnen de grote hotels meestal de noodzakelijke regelingen treffen. In Jakarta en Denpasar zijn goede medische voorzieningen, maar in het binnenland zit er in geval van ziekte dikwijls niets anders op dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde grote stad te reizen.
Goede adviezen over inentingen en andere medische voorzorgen kun je krijgen bij je huisarts of de plaatselijke GG en GD. Hier zijn ook eerste hulpmiddelen en folders over gezondheid in de tropen verkrijgbaar.
Geldzaken
De munteenheid van Indonesië is de rupiah (Rp). Er zijn bankbiljetten van 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5000 en 1000 rupiah. Vraag om zo veel mogelijk biljetten in kleine coupures; in dorpen is het dikwijls moeilijk (zo niet onmogelijk) om een biljet van Rp. 20.000 te wisselen.
De Indonesische rupiah is vrij inwisselbaar tegen andere munteenheden.
Zelfs in de kleinere provincieplaatsen is meestal een kantoor van een Indonesische bank (hoewel dat niet betekent dat je er ook buitenlandse valuta kunt wisselen!), maar buitenlandse banken vind je alleen in enkele grote steden.
Je kunt in Indonesië bijna overal gewoon pinnen met je wereldpas. Je kunt Rp 100.000 of Rp 50.000 pinnen. Max. kun je ongeveer Rp 1.500.000 per keer pinnen. Mocht je een aantal dagen de binnenlanden of jungle ingaan, vraag dan aan je chauffeur of gids hoeveel je vantevoren moet meenemen of pinnen.