VOORBEREIDING

Vaccinaties

Officieel is voor een bezoek aan Indonesië geen vaccinatie verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden. De GG&GD of je huisarts beschikt over de meest recente informatie omtrent voorzorgsmaatregelen. Wij adviseren je dan ook om hiermee contact op te nemen. De GG&GD heeft een speciale informatielijn onder nummer 0900-9584. In het algemeen worden aanbevolen: DTP en Hepatitis. Daarnaast wordt voor verblijf op Sumatra het gebruik van malariatabletten soms aanbevolen (waarbij wij het middel Lariam sterk afraden i.v.m. de ernstige bijwerkingen).

Let op: De prijzen van de diverse vaccinaties verschillen vaak per GG&GD vestiging en per instantie. Een prijsvergelijking kan tientallen euro's opleveren!

Geld en valuta

Voor 1 Euro krijg je ongeveer 15000 Rupia (mei 2014). Je kunt in veel gevallen met je bankkaart of creditcard gebruik maken van geldautomaten in Indonesië. Direct op de luchthaven na de Paspoortcontrole staat al een machine. Overgebleven Rupiah kun je op de luchthaven terugwisselen naar Euro's Amerikaanse dollars. Let erop dat je wat geld in Rupiahs overhoudt voor de vertrekbelasting!

 

Klik hier om de actuele koers van de euro in Indonesië te zien.

Indonesië is een zeer goedkoop land. Je kunt er voor veel minder geld dineren of lunchen dan in Nederland, en ook de drankjes (vooral fruitsappen) zijn er goedkoop. Alle geïmporteerde dranken (sterke drank en wijn) zijn echter enorm duur. Je kunt ook voor leuke prijsjes de mooiste souvenirs kopen, maar laat je niet oplichten en ding af! Je chauffeur of gids kan je hierbij helpen.

Let op je creditcard en/of je pinpas


Indien je onderweg gebruik maakt van je creditcard of je pinpas is het van het grootste belang dat je je pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van je kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met je creditcard of je pinpas. Let er daarom op dat niemand je pincode kan afkijken als je betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Mocht je zelf op pad gaan openbaar vervoer, houd je eigendommen goed in de gaten. Zakkenrollers zijn erg bedreven in het stelen van b.v je portemonnee. 

Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kun je een heleboel problemen voorkomen.

Medisch paspoort 


Wanneer je om gezondheidsredenen een grote hoeveelheid medicijnen dient mee te nemen op reis, is het raadzaam een medisch paspoort bij je te hebben. Deze wordt vertrekt door je arts en geeft aan welke medicijnen je bij je hebt. Dit kan eventuele problemen op de luchthaven voorkomen.

Reisdocumenten

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat bij aankomst in Indonesië nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Voor een bezoek aan Indonesië is een visum verplicht (zie ook veelgestelde vragen). Wanneer je een reis boekt bij Dari-Java, is het visum niet bij de reis inbegrepen. Je moet dan zelf naar de ambassade gaan om je visum aan te vragen. Als je echter liever hebt dat wij dit voor je regelen, dan kan dit voor je gedaan worden. Wij staan altijd voor je klaar!