VAN JAKARTA NAAR SURABAYA OVERLAND - 19 DAGEN

Tourcode
DJ-19D-JAV-JaSu06
0.00

Delen

Een mooie en interessante 19-daagse tour waarbij we het beste laten zien op de route van Jakarta naar Surabaya. Volop avontuur, cultuur en geschiedenis.

Dag
1 Jakarta aankomst (start auto en chauffeur)
2 Jakarta
3 Jakarta - Bogor (vrije dag)
4 Bogor
5 Bogor - Bandung
6 Bandung
7 Bandung (vrije dag )
8 Bandung - Pangandaran
9 Pangandaran
10 Pangandaran - Wonosobo
11 Wonosobo
12 Wonosobo - Yogyakarta
13 Yogyakarta
14 Yogyakarta vrije dag)
15 Yogyakarta - Solo
16 Solo - Bromo
17 Bromo (excursie) - Surabaya
18 Surabaya
19 Surabaya - vertrek (einde auto en chauffeur)

Deze rondreis is inclusief:
Hotelovernachtingen met ontbijt, auto met airco, chauffeur, brandstofkosten, alle vervoer naar excursies, administratie -en reserveringskosten.

Exclusief:
Luchthavenbelastingen, vliegtickets, entreekosten excursies en bezienswaardigheden, verzekeringen, donaties en tips en uitgaven van persoonlijke aard.

Hotels:
Jakarta: Santika Premier Hotel
Bogor: HB Garden guesthouse
Bandung: Savoy Homman of lokale familie
Pangandaran: Nyiur Resort Hotel
Wonosobo: Kresna Hotel
Yogyakarta: Duta Garden/Duta Boutique
Solo: Sahid Raya Hotel
Bromo: Lava View/Lereng Bromo
Surabaya: Santika Surabaya/The Majapahit

Bijzonderheden:
Rondreis is aan te passen naar uw eigen wensen, mail ons voor de mogelijkheden; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vertrek –en terugkeerdatum kan door uzelf bepaald worden.
Meerprijs rondreis met Nederlandstalige gids € 550,-
Vanaf Surabaya is het mogelijk om naar een volgende bestemming te vliegen, bijv. Bali. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Dag 1. Jakarta.
Op de eerste dag wordt je opgehaald vanaf de luchthaven door je chauffeur en gids. Als je al in Jakarta bent wordt je opgehaald in het hotel waar je verblijft. Na een korte kennismaking maken we een stadstour door Jakarta. Vandaag gaan we beginnen in de Chinese wijk Glodok, en misschien is het een goed idee om vanaf hier lopend het centrum van Jakarta te ontdekken. Spreek dan goed af met de chauffeur af waar je elkaar weer ontmoet. Je kunt ook aan de chauffeur vragen of hij meegaat als gids. Vanaf de wijk Glodok, het Chinatown van Jakarta, gaan we op zoek naar Chinese tempels in de achteraf straatjes, en je kunt alvast wat proeven van de eetstalletjes op straat of een souveniertje kopen uit de vele winkeltjes. We lopen verder naar de Portugese kerk Gereja Sion, ook wel de ‘Oude Portugese Kerk’ of ‘Gereja Portugis’ genoemd. Vanuit de Portugese kerk gaan we verder met de wandeling naar het noorden van de stad. Je bezoekt het Fatahillah-plein waar een aantal interessante koloniale gebouwen staan en je bezoekt het historisch (oude Batavia) museum. We gaan even binnen kijken bij het wayang museum en breng een bezoek aan Balai Seni Rupa (keramiek museum). Tegenover het Jakarta City museum bevindt zich het met stenen geplaveide plein, dat de naam Taman Fatahillah draagt. In de buurt van de Jl Nelayan Timur staat de enig overgebleven 17e eeuwse ophaalbrug, de Chicken Market Bridge. We beklimmen hier de Gedung Syahbandar (uitkijktoren). Het torenachtige bouwwerk met uitzicht op de Pasar Ikan in noordelijk kota. Het museum Bahari Maritiem of scheepvaartmuseum- staat in de buurt van de Sunda Kelapa in de levendige Pasar Ikan. Het museum bestaat uit twee gerestaureerde pakhuizen van de VOC uit 1652. We lopen door naar het Noorden van de stad waar je het 500 jaar oude havengebied ‘Sunda Kelapa’ bezoekt. Je kunt de Buginese (pisini)schoeners van binnen bekijken. Tussen al deze bezienswaardigheden door gaan we natuurlijk bij de eetstalletjes even pauze nemen, en wat proeven van alle gerechten die langs de kant van de weg aangeboden worden. Na een lange maar interessante dag gaan we terug naar je hotel, het Santika Premier Hotel.  's Avonds kun je op eigen gelegenheid naar het familiepark Ancol gaan. In de omgeving bevinden zich uitstekende visrestaurants; blijf in de buurt rondhangen om het avondconcert bij te wonen. Opvallend zijn de 200 kiosken van de kunstmarkt van Ancol, de Pasar Seni, een genoeglijke openlucht markt die 24 uur per dag geopend is. Deze markt is de permanente werkruimte van kunstenaars en handwerklieden uit heel Indonesië.

Dag 2. Jakarta.
Vandaag ben je nog een dagje in Jakarta om nog meer interessante bezienswaardigheden te zien. Ook wat je vandaag gaan doen en zien zal je weer interessant vinden. Nadat je het ontbijt hebt genuttigd, gaan we vandaag de Monas bezoeken op het Merdeka plein en het museum in de benedenverdieping, de Istiglal moskee, het Presidentieel paleis en de antiekmarkt bij Jalan Surabaya. Onderweg gaan we via de rotonde bij hotel Indonesië, naar de Taman Mini. Aan de oostkant van het Merdeka-plein staat het Nationale Monument de Monas. Het in 1961 gebouwde monument, dat de onafhankelijkheid gedenkt, is 137 meter hoog en wordt bekroond met een 35 kilogram wegende en uit bladgoud vervaardigde vrijheidsvlam. Drie meter onder het monument is er een historisch museum. Je kunt hier diashows kijken over de diverse beschavingen van de archipel, vanaf de prehistorische Java-mens en over de Indonesische vrijheidsstrijd. Na de monas bezoeken we de zes verdiepingen tellende Istiglal moskee. Dit is Jakarta’s centrum van de Islam. De witte koepel is al op een afstand van 15 km te zien. Iedere vrijdag is de moskee gevuld met duizenden gelovigen en na de ramadan verzamelen zich hier meer dan 200.000 mensen. Het is de grootste moskee van zuidoost Azië en de op een na grootste ter wereld. De bouw van de moskee nam 17 jaar in beslag en men maakte gebruik van de beste materialen. Je mag hier fotograferen als je wilt. Het presidentieel Paleis is een indrukwekkend om te zien. Het is een van de twee presidentiële paleizen aan het plein. Het was oorspronkelijk een landhuis dat een rijke Nederlander aan het einde van de 18e eeuw had laten bouwen, en diende later als residentie van de gouverneur-generaal. Het rijke interieur herbergt Nederlands koloniaal meubilair, een neoklassieke eetzaal en plafonddecoraties die op Ambonees kant lijken. Als laatste bezoeken we vandaag de Taman Mini, dit 120 ha grote cultuur-/amusementspark geeft je een beeld van de culturele en geografische complexiteit van Indonesië. In paviljoens die in traditionele stijl zijn gebouwd, worden voorwerpen, gebruiken en leefgewoontes uit elk van de 27 Indonesische provincies getoond. Je zou meer dan een week nodig hebben om alles te kunnen zien. Heel wat Indonesiërs zullen je trots vertellen dat je na een bezoek aan het park de rest van Indonesië niet meer hoeft te gaan bekijken. Nabij de ingang van het park staat het Indonesië Museum, met een van de mooiste verzamelingen gebruiksvoorwerpen en kunstnijverheid van het land – dit is een van de hoogtepunten van de Taman Mini. Later op de avond terug naar het Santika Premier Hotel. Aan het einde van deze dag ben je 's avonds vrij om even de omgeving te verkennen of vraag aan je chauffeur of hij je ergens heen brengt waar je interesses naar uitgaan (discotheek, restaurantjes etc..)

Dag 3. Jakarta - Bogor (vrije dag).
Vandaag rijden we na het ontbijt van Jakarta naar Bogor, ongeveer 60 km ten zuiden van Jakarta. Het is prettig om hier even te vertoeven omdat Bogor een koeler en verfrissender klimaat heeft dan het hete Jakarta. Na aankomst in het hotel Happy Valley kun je de rest van de dag naar eigen inzicht besteden.

Dag 4. Bogor.
Het eerste wat we vandaag na het ontbijt gaan kunnen doen is het maken van een wandeling 's morgenvroeg door de botanische tuinen van Bogor. We nemen hier een paar uren de tijd want de tuinen beslaan een ongelooflijke 87 hectare. Je kunt hier genieten van vele paden, vijvers, gazons, cactustuinen, grote kronkelende klimplanten ,enorme waterlelies en een rivier die overal tussendoor murmelt. Deze tuinen zijn bedacht door de Nederlandse gouverneur van der Capellen. Sudanees eten is een beetje droger en minder gekruid dan nasi padang. Een van de populairste Sudanese gerechten is asinan, een mengsel van fruit, groenten en pinda’s in een hete pindasaus. Probeer het ook zelf, de beste straten om asinan te proeven is aan de Jl Asinan Bogor, Jl Kapt. Muslihat en Jl Asinan Segar. Langs de hele Oto Iskandardinata straat en rond de hoofdpoort van de Botanische tuinen is een immense verscheidenheid aan fruit en groenten te koop. In Bogor kun je de oude Nederlandse wijken bekijken met de rode daken, in het noorden van de Sudirman straat. Deze straten staan in schril contrast met de drukke en verstopte straten van Bogor. Je verblijft een nachtje in Bogor en morgenvroeg rijden we via de prachtige Puncak-pas naar Bandung.

Dag 5. Bogor - Bandung.
Vandaag vertrek je na het ontbijt via de Puncak pas naar Bandung. De Puncak pas is een schitterende rit door bergen en dalen, links en rechts zie je verscheidende theeplantages. Hierna inchecken in het schitterende art-deco Savoy Homann Hotel te Bandung.

Dag 6. Bandung.
De eerste bezienswaardigheid die we vandaag gaan bezoeken is ‘Jeans street’ oftewel Jalan Cihampelas. Het is een zeer opzichtige en meest beroemdste winkelstraat van Indonesië. Hier kun je kleding kopen, met name spijkerbroeken voor echt sensationele lage prijzen. Als je geïnteresseerd bent in het kijken (en misschien kopen) van goud en zilver gaan we naar Jalan Braga. Het is best interessant om hier even doorheen te lopen en een glimp op te vangen van de art/deco architectuur. In deze buurt vindt je ook Nederlandse cafés. Voor een mooi uitzicht over Bandung en een fraaie zonsondergang gaan we naar het Dago Tea House. Dago is een erg dure wijk met enige elegante Sudanese restaurantjes. Het is erg plezierig om hier wat rond te lopen, in de schaduw door de vele bomen. Vlak achter the Tea House is een waterval (Curug Dago), dit is een paar minuten lopen.  's Avonds gaan we naar de berg Lembang. Dit is een echte aanrader en erg gezellig. Hier kun je maïs eten en een Indonesisch biertje drinken in een van de vele kleine eettentjes langs de kant van de weg. Ook kun je genieten van het nachtuitzicht over Bandung. Laat in de avond gaan we dan naar het nostalgische Savoy Homann Hotel voor de overnachting. Het hotel werd al in de jaren twintig gebouwd, de gouden tijd van de art/deco architectuur. Het is een van Azië’s grootste hotels. De eetzaal is een spectaculaire replica van een eetzaal aan boord van een transatlantische oceaanstomer uit de jaren dertig.

Dag 7. Bandung.
Vrije dag naar eigen inzicht te besteden. De auto met chauffeur is natuurlijk beschikbaar als je op eigen gelegenheid ergens heen wilt.

Dag 8. Bandung - Pangandaran (via Malabar theeplantage).
Na een heerlijk ontbijt gaan we vandaag richting Pangandaran, eerst bezoeken we nog de indrukwekkende Malabar theeplantage. Deze ligt ten zuiden van Bandung. Het is een door de regering bestuurde plantage aan de voet van de Gunung Malabar. Met zijn weidse uitzichten over de dalen beneden, mooie gebouwen, schitterende wegen, is deze uitgestrekte plantage een oneindige verrukking voor het oog. Echt schitterend. In 1896 werd er begonnen met de bouw van deze plantage en werd snel beroemd om haar schoonheid, efficiency en top kwaliteit thee. We kijken rond in de fabriek en het is mogelijk hier de thee te proeven. 's avonds komen we in Pangandaran aan. Overnachting in Nyiur Resort Hotel, Pangandaran.

Dag 9. Pangandaran.
Na ontbijt gaan we het Pangandaran natuurreservaat bezoeken, oftewel Cagar Alam. Het is 530 hectare groot en je komt hier verschillende soorten apen, herten, vogels en bantengs tegen. Deze dieren kun je van dichtbij observeren. Wil je nog verder wandelen door het oerwoud, dan kun je een ervaren gids huren. Je zou je hier bijna in een Robinson Crusoé film wanen, soms ben je hier echt van god en iedereen verlaten. Je kunt binnen dit park van alles vinden: grotten, teakbossen, banyanbomen, weilanden, zeekusten en Japanse bunkers. Verder kun je hier nog stekelvarkens, pauwen en neushoornvogels zien. Na de lunch gaan we de Green Canyon bezoeken, waar je in bootjes van uitgeholde boomstammen een twee a drie uur durende tocht maakt door een adembenemend mooi rivierlandschap. In de droge tijd is het doorzichtige water heldergroen. Deze Green Canyon loopt door een imposant rotsmassief. Dit unieke gebied wordt nog mooier door de vele watervallen, kleine natuurlijke meertjes en grotten. Aan het einde van de boottocht, voordat je weer retour gaat, kun je lekker zwemmen zolang je wilt in een magisch ingesloten vijver.  's Avonds ben je dan vrij, je hebt tijd voor een strandwandeling, een filmpje kijken in de bioscoop of gewoon even op een terrasje wat drinken en kennis maken met de plaatselijke bevolking. Overnachting in Nyiur Resort Hotel.

Dag 10. Pangandaran - Wonosobo.
Vandaag zal je vroeg uit de veren moeten, want om 06.00 uur brengt je chauffeur je naar Kalipucang, om vandaar met de veerboot naar Cilacap te gaan. Het is een boottocht van ruim 4 a 5 uur. Onderweg kun je op de boot wat Indonesische snacks en drinken kopen. De chauffeur zal niet meegaan want er kunnen geen auto’s mee. Hij haalt je 's middags dan weer op bij het Cilacap havengebied. Onderweg kom je allemaal kleine dorpjes tegen waar je even afmeert om de plaatselijke bevolking af te zetten of op te halen. Cilacap’s natuurlijke haven, wordt beschermd door het lange strafeiland Nusa Kampangan. Jarenlang hebben hier honderden mensen gevangen gezeten die deel hadden genomen aan de mislukte coup in 1965. Het is tot 1992 verboden gebied gebleven, sindsdien zijn er weer excursies naartoe georganiseerd. Om een uur of twee ontmoet je de chauffeur weer, en op de weg naar Wonosobo rijden we langs het Baturaden mountain resort. Dit is een van Java’s meest attractieve bergplaatsen. Als je vandaag nog wat tijd over hebt, kun je hier wandelingen maken naar watervallen en door de jungle lopen. Hier is ook de 3428 meter hoge vulkaan Slamet. De weg hier naartoe kronkelt door groentetuinen, steile rivieroevers en dichte jungle. Baturaden is een vakantieverblijf in de bergen op de hellingen van vulkaan Slamet, met een prachtig kampeerterrein en mooie panorama’s. Het klimaat is hier koel. 's Avonds kom je dan in je hotel in Wonosobo aan. Het is een drukke stad, en de grootste stad van het district. We stoppen eigenlijk alleen in Wonosobo om morgen naar het Dieng plateau te gaan. In dit gebied valt ongeveer de helft van het jaar regen; de gemiddelde temperatuur is 20 – 25 ºC. Vanavond kun je even rondlopen in de stad om wat te eten. Overnachting in het Kresna Hotel.

Dag 11. Wonosobo.
Vandaag is het weer de moeite waard om vroeg uit je bed te gaan, want je gaat het Dieng plateau bezoeken. Dit betoverende hoogland, dat al sinds heel vroege tijden heilig is, biedt lieflijke berglandschappen, een koel klimaat, fascinerende vulkanische kloven en oude Hindoeïstische tempels. De naam Dieng komt van Di Hyang, dat woonplaats van de goden betekent. Dieng was vroeger een enorme vulkaan; door een grote uitbarsting veranderde het landschap na duizenden jaren in het tegenwoordige drassige plateau. Ben je uitgekeken en heb je alles gezien dan gaan we weer terug naar het hotel.

Dag 12. Wonosobo.- Yogyakarta.
Vandaag rijden we naar Yogyakarta, een van werelds grootste dorpen en Java’s culturele hoofdstad. Overnachting in Duta Garden guesthouse in Yogyakarta.

Dag 13. Yogyakarta.
Tijdens je bijzondere verblijf te Yogya hebben we voor jou uitstapjes gepland naar o.a. de Borobudur, de Prambanan-vlakte, Jalan Malioboro, Kota Gede, Taman Sari en de vogeltjesmarkt. Vandaag begint je dag met een uitstapje die zijn weerga niet kent; het bezoeken van de Borobudur. Dit kolossale, kosmische bouwwerk is een van de indrukwekkendste scheppingen van de mens. De tempel is een van de grootste monumenten van het Boeddhisme en is gebouwd van meer dan 2 miljoen blokken steen. De trapvormige piramide bestaat uit zes vierkante en drie ronde terrassen, die naar boven toe steeds kleiner worden. Je uitstapje naar de Borobudur zijn we al vroeg begonnen dus tegen een uur of twee gaan we weer richting het centrum van Yogya. We brengen je dan naar de Taman Sari. Dit waterkasteel werd in 1758 gebouwd door de sultan. Taman Sari had vroeger verlichte onderwatergangen, koele ondergrondse moskeeën en galerijen om te dansen. Prinsessen baadden in met bloemen bestrooide zwembaden. Je kunt de zwemvijvers bekijken voor mannen en vrouwen en de ondergrondse moskee. De wijk met smalle paadjes achter het waterpaleis is een centrum van de batik industrie, waar veel schilders werken in bamboe studio’s. Ook de moeite van het bezoeken waard is de vogeltjesmarkt (de Pasar Ngasem). Hier vindt je tropische zangvogels, die in rijk versierde kooien op kopers wachten. Deze vogels worden door de Indonesiërs zeer op prijs gesteld en zijn erg duur. Deze vogeltjesmarkt ligt ten noorden van het waterkasteel. Na de vogeltjesmarkt bezoek je het paleiscomplex Kraton. De Kraton ligt verscholen achter een hoge muur. In de glorietijd van het sultanaat woonden hier bijna 20.000 mensen. In het hoofdgebouw, op de binnenplaats met prachtige bomen, die bewaakt wordt door wachters, krijg je een indruk van de macht en elegantie die het sultanspaleis vroeger uitstraalde. Het paleis heeft een prachtige verzameling kunst en muziekinstrumenten. Bovendien worden hier regelmatig gamelan-concerten en klassieke dansvoorstellingen gehouden. De Kraton heeft batik en zilverwinkeltjes, scholen, markten en twee musea, alles ingesloten door drie meter dikke witte muren als imitatie van Europese forten. De collectie van de sultan omvat wayang poppen, koninklijke rijtuigen, Raden Saleh portretten en levensgrote gekostumeerde figuren. Na het bezoek aan de Taman Sari, Kraton en de vogeltjesmarkt brengen we je naar de Jalan Malioboro. Deze straat is de belangrijkste verkeersader van de stad en een bezienswaardigheid op zichzelf. Overdag staan overal langs deze brede straat marktkramen, waar batiks, leer, zilver en alle mogelijke souvenirs te koop worden aangeboden. Op de straat zijn matten neergelegd waar je op kunt gaan zitten om iets te eten. Blijf vooral tot 's avonds rondhangen in deze straat want dankzij de vele kleine gas- en olielampjes baadt Malioboro tot diep in de avond in een toverachtig licht. En de oosterse sfeer wordt vergroot door de vele straatmuzikanten. In de buurt van de Malioboro is een grote markt waar weinig toeristen komen. In Malioboro zijn voldoende restaurants te vinden, zodat je hier 's avonds uit eten kan gaan, alvorens je weer terug gaat naar je hotel. Yogyakarta is trouwens een godsgeschenk voor vegetariërs; bonencakes, rempeyek (pindakoekjes) en groentesoepen in overvloed. De makanan asli (lokale gerecht) van Yogyakarta, gudeg, is nangka-fruit gekookt in kokosmelk met een mengsel van eieren, tofu, kip en gekruide saus. Een van de beste warung maaltijden in de stad is nasi rames, een heel gezonde, smakelijke maaltijd met vier of vijf verschillende groenten. Probeer ook eens de lekkere Javaanse opor ayam, plakjes kip gesudderd in kokosmelk. Na een lange maar interessante dag terug naar Duta Garden guesthouse.

Dag 14. Yogyakarta.
De tweede dag in Yogya wordt weer net zo interessant als gisteren. Vandaag ga je o.a. de Prambanan tempels bezoeken, het grootste tempelcomplex op Java, de zilverwijk Kota Gede, en het Ramayan ballet, wat een adembenemend spektakel is.  's Morgensvroeg vertrek je eerst naar de meesterwerken van de Prambanan tempels. De vlakte waarop deze tempels staan is enkele vierkante kilometers groot. Op deze rijke vlakte, 17 km ten noordoosten van Yogya, bevinden zich de uitgebreidste ruines van hindoeïstische tempels van heel Indonesië. Niemand weet zelfs hoeveel meer er nog onder de aarde liggen. De meeste van deze tempelcomplexen, die nu tussen dorpen en groene rijstvelden liggen, zijn gebouwd tussen de 8e en 9e eeuw. Overal op het terrein zie je candis, oude grafmonumenten. Het complex bevat drie grote bouwwerken: een hoofdtempel gewijd aan Shiva, een tempel voor Braham en een voor Vishnu. Je zou het beste een fiets kunnen huren om het uitgestrekte complex te verkennen, trek hier gerust een halve dag voor uit.  's Middags ga je een bezoek brengen aan de zilverwijk van de stad, Kota Gede. Hier vindt je vele zilversmeden, waar erg mooi zilverwerk gemaakt en verkocht wordt. In sommige werkplaatsen mag je zelfs een kijkje achter de schermen nemen. Je ziet dan mannen en jongens die met de eenvoudigste gereedschappen werken; vijlen, polijsten, verhitten en solderen. Als je wat zilver wilt kopen, dan hoef je je niet te beperken tot alleen de artikelen die je uitgestald ziet. Bijna alle ateliers produceren op bestelling, al kan dat vaak wel een week duren. Kota-Gede spreek je trouwens uit als Kota-goed-dee. Het is gesticht in 1579 en is ouder dan Yogya zelf. Suharto bestelde hier zijn zilver voor gasten van de staat. De vele zilverateliers verbruiken iets van 50 ton zilver per jaar. Misschien wil je vandaag ook winkelen in de stad. Specialiteiten van Yogya zijn de batik, het zilver, wayang-poppen en leer. Op Jalan Malioboro is er erg veel keus, maar het is moeilijk om kwaliteit van rommel te onderscheiden. Je kunt daarom ook een bezoekje brengen aan Yogyakarta Craft Centre, waar ze artikelen van goede kwaliteit te koop aanbieden. Vergeet niet in de vele kraampjes en winkeltjes af te dingen, want de prijs is over het algemeen erg hoog. Na een interessante dag terug naar Duta Garden guesthouse.

Dag 15. Yogyakarta - Solo.
Na ontbijt gaan we vandaag richting Solo, de culturele hoeksteen van Java. Het wordt beschouwd als de meest Javaanse stad van Java. Je ontdekkingsreis door Solo begin je met een bezoek aan het Mangkunegaran Paleis. Het is 200 jaar geleden gebouwd en het indrukwekkende complex bevat een aantal gebeeldhouwde teakhouten paviljoens temidden van een tropische tuin, een uitstekend museum, een souvenirwinkel en een van Java’s mooiste gamelan orkesten. Je moet je wel conservatief kleden om hier naar binnen te mogen gaan. Binnen het complex zijn er Engelssprekende gidsen die je rond kunnen leiden.  's Middags rij je door naar de Candi Sukuh tempel. De terras piramiden bij Sukuh en het nabije Ceto zijn al vergeleken met de ruines van het oude Mexico en Egypte. Sukuh is vaak genoemd als Java’s enige erotische tempel en is uiterst karakteristiek. De ligging van deze tempel op 910 meter hoogte is destijds erg goed gekozen. Ze geven een uitzicht over de hele MiddenJavaanse vlakte, wat een grootse locatie is. Als je eenmaal op de bovenste terrassen staat, vind je er een overweldigend panorama; bergen, meren en sawah terrassen. Wat nog aantrekkelijker is dat je hier geen toeristenbureau’s vindt. En de grote toerbussen kunnen de heuvel niet op. Om deze steile verharde weg naar de top te nemen, moet je nog een uurtje behoorlijk zweten en zwoegen.  In Solo gaan we natuurlijk weer op zoek naar kraampjes en eettentjes waar ze de lokale gerechten serveren. Een oud gebruik in Solo is het snoepen op alle uren van de dag; cassavekoeken, kleefrijst (jada), mie bakso en hete thee. Een van de leukste plaatsen is het populaire Warung Baru in het centrum van de stad. Goede muziek en heerlijk eten. Echt een specialiteit van Solo is de nasi lewit, rijst geserveerd met kip en groenten in kokosroomsaus. Een ander lekker recept is nasi gudeg, rijst met broodvrucht, kokoscrème, en kip of gegiste eieren of lekkere tofu. Of probeer maar eens het gerecht gampol, gemaakt van rijstebloem, kokosmelk en specerijen.

Dag 16. Solo - Bromo.
Vandaag heb je een lange autorit voor de boeg, dus we doen het rustig aan. Je kunt wat langer doorslapen, en in alle rust van je ontbijt genieten. Je vertrekt met de auto van Solo naar Bromo. Het is een lange rit van ca. 6 uur. Onderweg kun je natuurlijk wat eten in de vele eettentjes langs de kant van de weg.

Dag 17. Bromo (excursie) - Surabaya.
Vanmorgen vroeg uit de veren want om een uur of vier wordt je al gewekt! Je gaat namelijk op pad naar de Mount Bromo, waar je de spectaculaire zonsopkomst kunt zien. Daarna klim je de berg op om langs de kraters te lopen. Een tocht door dit gebergte kan een betoverende ervaring zijn. De Bromo is een actieve 2392 meter hoge vulkaan, en ligt 112 km van Surabaya. De temperatuur bovenop Bromo is ongeveer 5ºC maar kan tot nul dalen, dus trek vooral warme kleding aan. Als je eenmaal bovenop Bromo staat, heb je een magnifiek uitzicht op de actieve Gunung Semeru, Java’s hoogste berg. Achter de Bromo ligt de niet meer actieve vulkaan Gunung Batok, deze heeft richels van boven tot onder. Je zult in het begin denken dat dit Bromo was, maar dat is dus niet het geval. Na Mount Bromo rijden we naar Surabaya.

Dag 18. Surabaya.
Vandaag een dagje Surabaya. De stad is Oost-Java's grootste metropool en de provinciale hoofdstad. Surabaya, met een bevolking van meer dan 3,6 miljoen, is de op één na grootste stad van het land, een modern centrum van industrie, landbouw en handel. Het tempo in de stadis minder hectisch dan in Jakarta. Surabaya is de stad die zijn historische afkomst op een geweldige manier toont - uitgestrekte buurten met Nederlandse koloniale architectuur. We gaan vandaag weer veel van de cultuur en geschiedenis opzoeken. In het hart van de stad staat het boeddhistische beeld Joko Dolog, een overblijfsel van de Singosari Dynastie. We gaan een kijkje nemen bij het torenhoge Helden monument, dat herinnert aan de bombardementen van november 1945. De Rakhmat en de Sunan Bungkul moskee, gebouwd in 1836, zijn de oudste van Surabaya. In het westen van de stad ligt het beroemde Jembatan Merah (rode brug), eens het kloppende hart van het oude Nederlandse handelsdistrict. Aan het einde van de middag gaan we nog even naar Tanjung Perak. Deze bloeiende havenwijk in het noorden van de stad is een unieke plaats om te verkennen. 's Avonds terug naar hotel.

Dag 19. Surabaya - luchthaven.
Na het ontbijt brengen we je naar de luchthaven of treinstation voor je volgende bestemming.

Tarieven 2024/2025

Reissom per persoon:

Bij 1 persoon: €3050,-
Bij 2 personen: €1525,- 
Bij 3 personen: €1365,-
Bij 4 personen: €1195,-
Bij 5 personen: €1175,-
Bij 6 personen: €985,-

Heeft u nog vragen over deze reis, wilt u deze reis aanpassen of wilt u reizen met meer dan 6 personen, stuur dan een e-mail naar info@dari-java of vraag vrijblijvend een offerte aan, vermeld hierbij svp de tourcode voor deze rondreis(tourcode DJ-19D-JAV-JaSu06).

Deze rondreis is inclusief:
Hotelovernachtingen met ontbijt, auto met airco, chauffeur, brandstofkosten, alle vervoer naar excursies, administratie -en reserveringskosten.

Exclusief:
Luchthavenbelastingen, vliegtickets, entreekosten excursies en bezienswaardigheden, verzekeringen, donaties en tips en uitgaven van persoonlijke aard.

Bijzonderheden:
Bovenstaande reissom is geldig tot en met december en is gebaseerd op het laagseizoen.
Tijdens de feestdagen in Indonesië (kerst etc..) kunnen de prijzen soms hoger liggen.
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op een 2-persoonskamer.
De reissom kan fluctueren (door bijv. koersschommelingen); als u van ons de offerte per mail of post heeft ontvangen, dan zijn die prijzen correct.
Meerprijs rondreis met Nederlandstalige gids €550,-.

Bandung: Savoy Homann
Bandung: Adams Guesthouse (tante Yeti)
Pangandaran: Nyiur Resort Hotel
Wonosobo: Kresna Hotel
Yogyakarta: Duta Garden
Solo: Sahid Raya Hotel
Bromo: Lava View
Surabaya: Santika Surabaya